Βιασύνη διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από πλευράς κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ads

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, ο διάλογος είναι προσχηματικός και οι αποφάσεις προαποφασισμένες «και οι αλλαγές στο σύστημα δεν θα προέλθουν από το συγκεκριμένο διάλογο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του εμπορίου, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι μετά το πέρας των χειμερινών εκπτώσεων, που θα ξεκινήσουν μετά την εορταστική περίοδο και θα διαρκέσουν ένα μήνα, θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος για τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο εμπόριο στην κατεύθυνση της διενέργειας εκπτώσεων δύο φορές το χρόνο και της δυνατότητας προσφορών τέσσερις φορές το χρόνο, σε κάθε τέλος εποχής.

Για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων η ΕΣΕΕ δηλώνει παντελώς αντίθετη.

Ολοσχερή κατάργηση του Κ.Β.Σ. ζητά η ΕΣΕΕ

Ads

Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ ζητά ναα ξεκινήσει η κυβέρνηση τη φορολογική αναμόρφωση με την ολοσχερή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ο κ. Κορκίδης δήλωσε σχετικά ότι η κατάργησή του είναι επιβεβλημένη, στο βαθμό που συνιστά ένα επώδυνο γραφειοκρατικό βάρος με τα πολλαπλά βιβλία και στοιχεία και ένα πρόσθετο άγχος για τον επιτηδευματία.

«Η παραμικρή παρατυπία, παράλειψη ή ανακρίβεια, είναι ικανή να κρίνει τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία αναληθή και να οδηγήσει στον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών κερδών με εξω-λογιστικό τρόπο. Επίσης ο ΚΒΣ έχει υπερφαλαγγιστεί από την εξέλιξη της μηχανογραφημένης πληροφορικής και δεσμευθεί από οδηγίες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται άχρηστο, πεπαλαιωμένο, γραφειοκρατικό, βαρύ, ανεδαφικό και ανεφάρμοστο κείμενο. Ως άμεσο αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις φορτώνονται με ανώφελα και αντιπαραγωγικά έξοδα που διογκώνουν αναίτια το κόστος των εμπορευμάτων ή προϊόντων και ταυτόχρονα μειώνεται η ανταγωνιστικότητά τους έναντι των υπολοίπων επιχειρήσεων της Ε.Ε., αφού σε κανένα κράτος δεν υπάρχει αντίστοιχο νομοθέτημα».

Ο κ. Κορκίδης παρομοίασε τον ΚΒΣ με μια σχεδία, «που κάποιος οδοιπόρος έφτιαξε για να περάσει έναν ποταμό και μετά το πέρασμα του ποταμού, συνέχισε να την κουβαλά, βραδυπορώντας και αγκομαχώντας στο δρόμο του, ενώ οι περιστάσεις απαιτούσαν γρήγορο και ανάλαφρο περπάτημα».

Η ΕΣΣΕ κρίνει ότι κύρια μέριμνα του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την διαχείριση των διαφυγόντων εσόδων του δεν θα έπρεπε να εντοπίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση του Κ.Β.Σ. αλλά στην ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των φορολογουμένων μέσω της συρρίκνωσης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, της ελάφρυνσης από κυρώσεις για ανύπαρκτες ή επουσιώδεις παραβάσεις και της εν γένει καλοπροαίρετης προσέγγισης του Κράτους στον χειμαζόμενο επιχειρηματία.