Ο ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε και οι νέοι υπουργοί έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους, ωστόσο ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το αν θα αλλάξει κάτι στους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Το ερώτημα γίνεται πιο επιτακτικό για τον τομέα της οικονομίας, του οποίου το αρμόδιο υπουργείο έχει αναλάβει ο Ε. Βενιζέλος.

Ads

Όταν ο νέος τσάρος της οικονομίας βρισκόταν στο υπουργείο άμυνας είχε κοινοποιήσει με δηλώσεις του διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, όπως θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έγκριση από τη Βουλή κάθε αποκρατικοποίησης ξεχωριστά, ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Στην πρώτη του επίσημη τηλεοπτική παρουσία την Παρασκευή δήλωσε ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει οριακές αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ώστε να γίνει πιο δίκαιο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ελευθεροτυπία, τόνισε ότι τα περιθώρια είναι μικρά και μετέθεσε ευρύτερες παρεμβάσεις στο μέλλον, στον διάλογο για το νέο φορολογικό πλαίσιο, με προϋπόθεση να υπάρχουν έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το πολιτικό στίγμα του νέου ρόλου του επιχείρησε να περάσει και σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής». «Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστήσει εμφανέστερη τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ηθική ισορροπία των μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Τόνισε επιπλέον το σεβασμό του προς τους πολίτες που διαμαρτύρονται, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει πάντοτε περιθώριο για άμεσες , απλές και πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη και μπορούν να λυθούν μέσα από την κοινή λογική».

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό, καθώς ο Ε. Βενιζέλος φαίνεται ότι θα προσπαθήσει επικοινωνιακά να αμβλύνει τις αντιδράσεις για το μεσοπρόθεσμο. Μπορεί να επιδιώξει και κάποιες διορθώσεις, αλλά τα κρίσιμα πεδία του προγράμματος, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι δημοσιονομικoί στόχοι, φαίνεται ότι δεν μπορούν να αλλάξουν.