Την οργή του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν η κατάθεση υπαλλήλου του ΣΔΟΕ στην Προανακριτική για τα υποβρύχια, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθυστέρησε να δώσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν ώστε να συνταχθεί το σχετικό πόρισμα. Ο υπουργός επέκρινε το ΣΔΟΕ, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά του, ενώ κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών «να διερευνήσει την ποιότητα και το αποτέλεσμα της εργασίας» του Σώματος.

Ads

Η αντίδραση Βενιζέλου ήρθε έπειτα από ανάγνωση απόρρητων πρακτικών της συνεδρίασης από το βουλευτή της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής, Αργ. Ντινόπουλος, σύμφωνα με τα οποία ο εν λόγω μάρτυρας εμφανίζεται να λέει ότι είναι «κάτι παραπάνω από σίγουρος» όταν ερωτάται αν υπάρχει πιθανότητα να μην δόθηκαν όλα τα στοιχεία που ζήτησε το ΣΔΟΕ.

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «απύθμενο πολιτικό θράσος να ζητάει τα ρέστα από αυτούς που σήκωσαν το βάρος στο να σπάσουν έναν γόρδιο δεσμό». Παράλληλα, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών «να διερευνήσει την ποιότητα και το αποτέλεσμα της εργασίας του ΣΔΟΕ στα δύσκολα θέματα, εκεί που πρέπει να διευκολυνθεί η Βουλή σε ζητήματα διεθνούς σημασίας».

Η ικανότητα του ΣΔΟΕ «δεν κρίνεται με το να κλείνουν ένα νυχτερινό κέντρο με ταινία». Μάλιστα είπε ότι το πόρισμα του Σώματος για την υπόθεση των υποβρυχίων «είναι ένα πόρισμα που δεν έχει κατανοήσει τίποτα και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε τίποτα το έργο της προανακριτικής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ads

Σχετικά με τα περί καθυστερήσεων στην παροχή στοιχείων από το υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τον είχε επισκεφθεί ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης μαζί με τον εν λόγω μάρτυρα και τους είχε δώσει ο ίδιος προσωπικώς την δυνατότητα πρόσβασης όπου χρειαζόταν.

Στην Προανακριτική το «πόθεν έσχες» Τσοχατζόπουλου

Στο μεταξύ, ενώπιον της Προανακριτικής κατέθεσε την Τετάρτη ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Αττικής Νίκος Μαϊτός, ενημερώνοντας σχετικά με το πόρισμα του ελέγχου που είχε διενεργηθεί στο «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ Μαϊτός φέρεται να είπε ότι από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του κ. Τσοχατζόπουλου φαίνεται να δικαιολογούνται τα έσοδα του με τις αγορές ακινήτων, η τιμή των οποίων στα συμβόλαια είναι βάσει των αντικειμενικών αξιών.

Στο μεταξύ, η Προανακριτική Επιτροπή έχει καλέσει για την ερχόμενη Τρίτη να καταθέσουν ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Φιλιππίδης.

Διευκρινίστηκε, πάντως, από μέλη της Προανακριτικής ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν προσέρχονται ως κατηγορούμενοι αλλά ως μάρτυρες προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Αν οι μάρτυρες ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν, να ζητήσουν 48ωρη προθεσμία, τότε η κατάθεση τους αντί της ερχόμενης Τρίτης θα μετατεθεί για την μεθεπόμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου.