Μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λόγω των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, ο Γιώργος Παπανδρέου…χάθηκε. Τον ρόλο του κυβερνήτη ανέλαβε ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Την ίδια ώρα, διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με εκτενή ρεπορτάζ παρουσιάζουν τον υπουργό Οικονομικών ως πρωταγωνιστή της ελληνικής κυβέρνησης και της εγχώριας κρίσης που, με την πληθωρική παρουσία του επισκιάζει τον Γιώργο Παπανδρέου.
 

Ads

 

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος την Κυριακή το βράδυ, μετά την κυβερνητική σύσκεψη, παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Τις δυο επόμενες ημέρες είχε επικοινωνία με τους επικεφαλής της τρόικας, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις των συνομιλιών με τους δανειστές μας, παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα σε νέα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, τσακώθηκε με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων από το βήμα της Βουλής και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά ένα ερώτημα παρέμενε αναπάντητο. Που βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της χώρας; Γιατί ο κ. Παπανδρέου στην πιο κρίσιμη στιγμή της ελληνικής οικονομίας και των επαφών με τους εταίρους μας απουσίαζε, και αρκέστηκε στο να προεδρεύει των κυβερνητικών συσκέψεων; Μήπως πρόκειται για μελετημένες κινήσεις, ώστε ο πρωθυπουργός να αποφύγει μεγαλύτερη φθορά;

 

Τον ίδιο προβληματισμό συναντάμε και σε διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα “De Morgen”, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, δημιουργήθηκε προς στιγμήν η εντύπωση ότι ενσαρκώνει το πρότυπο του ηγέτη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα η αλήθεια είναι ότι αυτό συνέβη μόνο και μόνο επειδή τον κάλεσε να επιστρέψει ο κ. Βενιζέλος. Μάλιστα η συντάκτρια του άρθρου αναφέρει πως ο κ. Βενιζέλος είναι πλέον εκείνος που διαδραματίζει τον κορυφαίο ρόλο στο ελληνικό δράμα της κρίσης χρέους.

Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός τον όρισε ”δεξί χέρι του” κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αρκέστηκε στα συμβατικά καθήκοντα ενός υπουργού Οικονομικών, αλλά ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα κατάφερε να αποφορτίσει τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

 

Ενδεικτικές, είναι επίσης και οι εκτιμήσεις αναλυτών, που επικαλείται η συντάκτρια του άρθρου, όπως ο Diego Iscaro, ο οποίος  αναφέρει ότι το κύρος του Παπανδρέου έχει τρωθεί, καθώς έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα έναντι του  Βενιζέλου. Ο ίδιος αναφέρει πως  ο «γνωστός για την ευγλωττία και την μεγάλη του ευφυΐα» υπουργός Οικονομικών ανέλαβε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο κατά πρώτο λόγο για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα κλίμα συναίνεσης. Η τοποθέτησή του υπαγορεύτηκε από πολιτικές σκοπιμότητες και δεν βασίστηκε στις οικονομικές του γνώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαφαινόμενη περιθωριοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου και η οιονεί αναπλήρωσή του από τον Ε. Βενιζέλο, μπορεί να αποτελεί μια συνειδητή επιλογή του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να μην φθαρεί περαιτέρω το λαϊκό προφίλ του πρωθυπουργού, που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνησή του.

 

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στην περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας και επισημαίνεται ότι εάν η Ελλάδα τελικά χρεοκοπήσει τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Βενιζέλος θα καταβάλλουν μεγάλο τίμημα, καθώς κανείς από τους δύο δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να πείσει τους υπουργούς της κυβέρνησης να ‘περάσουν’ τα επώδυνα μέτρα στην κοινή γνώμη.

 

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η αρθογράφος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πίστευε, όταν αναλάμβανε το αξίωμα αυτό.  ότι είναι σε θέση να επιβάλει την δική του ατζέντα, αλλιώς δεν επρόκειτο να είχε μπει σε αυτή την περιπέτεια.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της De Morgen, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει την φήμη του επιρρεπούς σε καυγάδες. Από την πλευρά τους πάντως οι ευρωπαίοι ομόλογοί του διαβεβαιώνουν ότι έχει μάθει πλέον να ακούει καλύτερα και έχει τώρα πια καλύτερη επίγνωση των προβλημάτων.

Ωστόσο, όπως προσθέτει πηγή της τρόικας που δεν κατονομάζεται, «έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο σε όλα τα μέτωπα», καθώς «μπορεί να διαθέτει μεγάλη πολιτική επιρροή και να έχει την φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός, ωστόσο δεν έχει γνώσεις τεχνοκράτη». «Εάν όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει σύντομα να δαμάσει την κρίση, θα αντιμετωπίσει κι εκείνος τεράστια προβλήματα», συμπληρώνει ο τροϊκανός αξιωματούχος.

Όμως και οι Financial Times Deutschland στη μόνιμη στήλη  «Το πρόσωπο της ημέρας» της δεύτερης σελίδας, παρουσιάζουν πορτρέτο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδα Claus Hecking και Peter Ehrlich, επέλεξαν για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον τίτλο «Ο αποδιοπομπαίος τράγος από τη Θεσσαλονίκη» τον οποίο συνοδεύουν με τον υπότιτλο: «Ο συνταγματολόγος θεωρείται ισχυρός στο να επιβάλλεται. Από τότε όμως που είναι υπουργός Οικονομικών στην Αθήνα, τα ποσοστά δημοτικότητάς του πέφτουν σαν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “οι κακές γλώσσες στο ελληνικό κοινοβούλιο λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να κάνει τα πάντα, εκτός από οικονομία. Πολλοί Έλληνες δεν έχουν καλές αναμνήσεις από τη θητεία του ως υπουργού Πολιτισμού και συνδιοργανωτή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, που κόστισαν στον φορολογούμενο 7 δις ευρώ έναντι του αρχικού προγραμματισμού ύψους 4,6 δις ευρώ.

 

 

Ο Βενιζέλος πρέπει τώρα να επιβάλει, το ένα μετά το άλλο, τα προγράμματα λιτότητας στους συμπατριώτες του. Γιατί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν εμφανίζεται αυτές τις μέρες σχεδόν καθόλου στην οργισμένη κοινή γνώμη.

«Αφήνει συνειδητά τον Βενιζέλο να μεταφέρει τις κακές ειδήσεις» υποστηρίζουν κάποιες γλώσσες, σύμφωνα με όσα γράφει η γερμανική εφημερίδα. Και το πόσο λίγο αρέσει στον 54χρονο αυτός ο ρόλος του αποδιοπομπαίου τράγου, έγινε φανερό τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Το νέο χτύπημα, που προβλέπει περικοπές συντάξεων μέχρι και 40%, αυξήσεις φόρων και μερική απασχόληση  για χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν το ανακοίνωσε μπροστά στις κάμερες, αλλά μόνο με γραπτή δήλωση.

 

Ο Βενιζέλος πρέπει να φοβάται ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέστρεψε την καριέρα που έχτιζε για πολλά χρόνια, συμπεραίνουν οι Financial Times Deutschland.

Το δεδομένο είναι ότι η “ενδοκυβερνητική” κατάσταση της προηγούμενης εβδομάδαςέβγαλε εκτός εαυτού τον Υπουργό Οικονομικών, που έφτασε στο σημείο να δηλώσει από το βήμα της Βουλής «ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο. Χωρίς έλεγχο από την τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί». Τον ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, που ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων. Και πάντα χωρίς να αποκλείεται η λήψη νέων, μετά τις επαφές που θα έχει αυτό το διήμερο ο κ. Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

 

Ο ίδιος πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, και να δηλώσει «παρών» συναντήθηκε με ορισμένους βουλευτές και σχολίασε πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μια διαφορετική πορεία θα είχε βαριές επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες».