Στα πρόθυρα της διάλυσης φαίνεται πως βρίσκονται αρκετά νοσοκομεία στην Κρήτη, ενώ η διαχείριση του προβλήματος εκ μέρους του υπουργείου Υγείας αλλά και της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ φαίνεται πως επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ads

Απολύτως ενδεικτική της εικόνας που υπάρχει είναι η μετακίνηση γιατρών από τις Παθολογικές Κλινικές του Βενιζέλειου νοσοσκομείου Ηρακλείου, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Cretalive, υπάρχει κίνδυνος παραιτήσεων από γιατρούς και ήδη καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να μεταπειστούν και να αποτραπούν κάποιες παραιτήσεις.

Η κατάσταση είναι τόσο επείγουσα που εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων του Βενιζελείου συνάντησαν το μεσημέρι της Πέμπτης την Εισαγγελέα Ηρακλείου προκειμένου να την ενημερώσουν για την επικινδυνότητα της κατάστασης αλλά και τα ένδικα μέσα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν. Έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου για την σοβαρή υγειονομική κρίση εν μέσου θέρους και αδειών στα νοσοκομεία του νησιού.

Ads

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το έγγραφο που αποστέλλουν προς τον Υπουργό Υγείας, τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τη διοίκηση του Βενιζελείου Νοσοκομείου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Ηρακλείου και άλλους, οι θεσμικοί-επιστημονικοί εκπρόσωποι του Βενιζελείου, την οποία και την συνυπογράφουν οι: Χαράλαμπος Λυδάκης, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Νικόλαος Παπανικολάου, Διευθυντής Παθολογικού Τομέα, Ελπίδα Γιαννικάκη, Διευθύντρια Εργαστηριακού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας, Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα, Σοφία Στεφανάκη, αναπληρώτρια πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, Γρηγόρης Πασπάτης, Συντονιστής διαχείρισης περιστατικών Covid.

Γιατροί Βενιζέλειου: Αντί να βοηθήσουν το νοσοκομείο Ρεθύμνου, με ακρίβεια θα αποτελειώσουν τις Παθολογικές του Βενιζελείου

 

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε υψηλούς τόνους κινείται ανακοίνωση που εξέδωσε η Τριμελής Επιτροπής Ιατρών, η οία επισημαίνει:

“Για άλλη μια φορά οι ανεύθυνες επιλογές της διοίκησης του Βενιζελείου και της 7ης ΥΠΕ δημιουργούν κίνδυνο κατάρρευσης των ταλαιπωρημένων Παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου μας.

Ενώ ήδη εδώ και πολλούς μήνες οι ιατροί των παθολογικών κλινικών υπερβαίνουν το ασφαλές όριο εφημεριών που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να βγαίνουν τα προγράμματα εφημέρευσης, ζητώντας μάλιστα βοήθεια από ιατρούς άλλων τμημάτων,

…ενώ έχει προκύψει εκτάκτως αρχές Ιουλίου αναρρωτική άδεια -πιθανά μακροχρόνια- σε ιατρό της Β’ Παθολογικής,

…ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού ελπίζοντας για λίγες μέρες άδειας από τις πολλές δεκάδες μέρες που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της πανδημίας,

…ενώ ζητάμε τα τελευταία χρόνια να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις ιατρών στις Παθολογικές κλινικές αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα

…ενώ τοποθέτησαν το μοναδικό επικουρικό παθολόγο που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στη μόνη στελεχωμένη Παθολογική κλινική της Κρήτης –αυτή του ΠΑΓΝΗ,

…ενώ ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε από τη τρικυμία της πανδημίας και να επαναφέρουμε λειτουργίες που είχαν ανασταλεί, να ξανανοίξουμε κλειστά ιατρεία και να ξανασχεδιάσουμε δραστηριότητες και εκπαιδευτικές διαδικασίες που έχουν μείνει πίσω, η διοίκηση του Βενιζελείου σε συνεργασία με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ «εντέλλουν» τους παθολόγους των Παθολογικών κλινικών του Βενιζελείου να κάνουν ένα σημαντικό αριθμό εφημεριών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου που εδώ και πολύ καιρό έχουν αποτύχει να βρουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της εκεί Παθολογικής. Ποτέ δε δόθηκαν ουσιαστικά κίνητρα ώστε να προσελκύσουν παθολόγους, αντιθέτως μακροχρόνια «μπαλώνουν» με περαστικούς ιατρούς το πρόβλημα δημιουργώντας συνθήκες που εγκυμονούν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, αλλά εκθέτουν και τους ιατρούς σε ανασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Οι αποφάσεις αυτές αντί να βοηθήσουν το νοσοκομείο Ρεθύμνου, με ακρίβεια θα αποτελειώσουν τις Παθολογικές του Βενιζελείου. Οι υπηρετούντες παθολόγοι γνωρίζοντας την προσφορά που έχουν κάνει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με υπέρβαση του εαυτού τους, αντί να δεχθούν την αναγνώριση, αντιμετωπίζονται με απαξίωση ακόμα και με χλευασμό. Είναι ορατός ο κίνδυνος αν οι παθολόγοι εξωθηθούν σε παραίτηση να δημιουργηθεί μη αναστρέψιμη κατάσταση κατάρρευσης για το Βενιζέλειο. Τα παραδείγματα των νοσοκομείων Ρεθύμνου και Ιεράπετρας είναι γνωστά. Μόνο που αυτή τη φορά ο θόρυβος θα είναι εκκωφαντικός.

Τελικά θέλουν να υποστηρίξουν τα νοσοκομεία ή μήπως ο σκοπός είναι η διάλυση της δημόσιας υγείας;”.

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: «Κίνδυνος κατάρρευσης κλινικών του ΕΣΥ»

 

Θέση στο φλέγον ζήτημα πήρε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο οποίος με ανακοίνωσή του “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” προς τους αρμόδιους φορείς αφού επισημαίνει τα νέα προβλήματα που είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψουν και στα δύο νοσοκομεία από τις μετακινήσεις των ιατρών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «δημιουργείται ο κίνδυνος να ναρκοθετηθεί και η λειτουργία γενικότερα των παθολογικών Κλινικών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος και για παραιτήσεις ιατρών και για άγονες προκηρύξεις στο μέλλον, λόγω της πρακτικής των συνεχών μετακινήσεων» ενώ παράλληλα δίδεται ιδιαίτερη έμφαση και στην αντιμετώπιση των περιστατικών και στον κίνδυνο που τίθεται για την υγεία των ασθενών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι «Το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ καθίσταται ολοένα και σοβαρότερο και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σύντομα στην κατάρρευση κλινικών» και ότι απαιτούνται λύσεις ουσιαστικές με προοπτική και όχι εμβαλωματικές που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ: “Γαϊτανάκι του τρόμου” οι μετακινήσεις γιατρών

Γαϊτανάκι του τρόμου χαρακτηρίζει από τη μεριά της η Ένωση Γιατρών ΕΥ Ν. Ρεθύμνου τις μετακινήσεις γιατρών, τονίζοντας πως τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι γιατροί κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην παθολογική κλινική του τοπικού νοσοκομείου η οποία όπως λένε “λειτουργεί εικονικά” με μετακινούμενους γιατρούς που δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια.

Απαιτούν να παρθούν άμεσα κι ουσιώδη μέτρα για την στήριξη των υγειονομικών.

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το γαϊτανάκι των μετακινήσεων του τρόμου έχει γίνει πια μόνιμο καθεστώς.

Η κυβέρνηση οδεύει με γοργούς ρυθμούς πρός την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ και παράλληλα οδηγεί στην έξοδο βίαια τούς εναπομείναντες νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ο στόχος να μείνει η Κρήτη με ένα νοσοκομείο αναφοράς(ΠΑΓΝΗ) και τα υπόλοιπα να μετατραπούν σε εφημεριακά κέντρα,δεν αργεί να επιτευχθεί.

Η πλήρης ηθική,επιστημονική και εργασιακή απαξίωση μας, δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή σε πολλούς συναδέλφους πέρα απο την παραίτηση για να διαφυλάξουν στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια τους.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πώς οι μετακινήσεις καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο τμημάτων.

Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας λειτουργεί εικονικά και επι της ουσίας βρίσκεται σε μια κατάσταση χειρότερη απο το κλείσιμο,αφού ΥΠΕ και διοίκηση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους επιχειρούν να αποκρύψουν με ποικίλες μεθοδεύσεις την αλήθεια,που βιώνουν με τραγικό τρόπο όσοι έχουν την ατυχία να ”νοσηλευτούν” στην κλινική κάτω απο αυτές τις συνθήκες.

Η παθολογική κλινική ”λειτουργεί” πια αποκλειστικά με συναδέλφους μετακινούμενους,όπου έχουν εξαναγκαστεί να δουλέψουν ακόμη και 48ωρο,όπου ο ένας παραδίδει στον άλλο μια κλινική που ουσιαστικά δεν γνωρίζει ενω καλείται παράλληλα να συνδράμει στο ΤΕΠ και σε άλλες κλινικές.

Παράλληλα οι λιγοστοί εξουθενωμένοι ειδικευόμενοι θα είναι σύντομα παρελθόν όπως και οι αγροτικοί για όλες τις δουλειές.

Μόνο αντικίνητρα υπάρχουν πλέον για τους νέους γιατρούς οι οποίοι θα μείνουν μακριά απο το νοσοκομείο Ρεθύμνου,για να μην γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι ενός συστήματος που διαλύεται.

Τι αποφάσισαν λοιπόν οι φωστήρες μας μπροστά στο αδιέξοδο;

Να μοιράσουν,δίκαια βέβαια, την διάλυση παντού.

Δεν τους φτάνει που έκλεισαν την παθολογική του Ρεθύμνου.Θέλουν να κλείσουν και του Βενιζελείου και αργότερα ίσως του ΠΑΓΝΗ.

Η διάλυση της παθολογικής,σε συνδυασμό με το μαρτυρικό ΤΕΠ όπου γίνεται πόλεμος καθημερινά και την χειρουργική που υπολειτουργεί έχει οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτόγνωρη για το νοσοκομείο μας.ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ!

Το μόνο μέλημα ΥΠΕ και διοίκησης είναι να βρούν ένα όνομα για το κουτάκι της εφημερίας χρησιμοποιώντας κάθε αθέμιτο μέσο,επιβεβαιώνοντας αυτό που φωνάζουμε χρόνια τώρα, πώς μετατρεπόμαστε δηλαδή σε υποβαθμισμένο εφημεριακό-διαμετακομιστικό κέντρο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στους συναδέλφους μας απο το Ηράκλειο, που εξαναγκάζονται με την απειλή της απόλυσης να κάνουν εφημερίες στο Ρέθυμνο σε συνθήκες απόλυτης επισφάλειας.

Καταγγέλουμε στους Ρεθυμνιώτες το Υπουργείο Υγείας,την ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τη διάλυση της παθολογικής και την ανεπανόρθωτη υποβάθμιση του νοσοκομείου μας.

Απαιτούμε μαζί με το σύνολο των συναδέλφων μας στα νοσοκομεία της Κρήτης:

-Να σταματήσουν άμεσα οι διαλυτικές μετακινήσεις.
-Να δωθεί άμεσα γενναία αύξηση στους μισθούς των υγειονομικών και να θεσπιστούν επιτέλους ειδικά κίνητρα για την περιφέρεια.
-Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων.

Καλούμε τον λαό του Ρεθύμνου,το λαό της Κρήτης να πάρει ξανά την υπόθεση του ΕΣΥ στα χέρια του.

Για να ακυρώσουμε τη νεοφιλελεύθερη θανατοπολιτική.
Για το δικαίωμα όλων στη ζωή με αξιοπρέπεια”.