Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός για την Ελλάδα από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, υποστηρίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λουκ Κόενε.

Ads

Όπως αναφέρει η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Standaard», ο Βέλγος τραπεζίτης βλέπει δύο προβλήματα που παρεμποδίζουν την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση: κατά πρώτο λόγο, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την συμφωνία με την τρόικα. «Ισχύει αυτή τη στιγμή η συμφωνία με την τρόικα ή όχι; Και τι θα συμβεί εάν έλθει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα;», διερωτάται ο Λουκ Κόενε. Το δεύτερο πρόβλημα είναι τεχνικής φύσεως επισημαίνει, εκτιμώντας πως έχει να κάνει με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την συμμετοχή των ιδιωτών στα βάρη της ελληνικής διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Βέλγο τραπεζίτη, είναι αναγκαία η δημιουργία πλεονασμάτων στον ελληνικό προϋπολογισμό μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. «Σε αντίθετη περίπτωση», συμπληρώνει, «το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα όλη η ευρωπαϊκή βοήθεια να καταλήγει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο». «Μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, όπως προτείνει η Γερμανία, δεν αποτελεί λύση» υποστηρίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. «Κάτι τέτοιο θα έδινε στους Έλληνες την εντύπωση ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πέραν των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Κι αυτό δεν είναι αλήθεια», προσθέτει.

Από την πλευρά της, η νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας θα αξιώσει εγγυήσεις όσον αφορά τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε νέα σχέδια διάσωσης για χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους. Όπως δήλωσε σήμερα η Γιούτα Ουρπιλάινεν, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, «Είναι ένα βήμα προς μια πιο αυστηρή κατεύθυνση από την προηγούμενη θέση».

Ads

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, αναμένεται να αναλάβουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας, σύμφωνα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκό, αλλά θέτει όρους για τη συμμετοχή της Φινλανδίας σε ευρωπαϊκά σχέδια διάσωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, Γιούργκεν Λίγκι, πάλι υποστηρίζει ότι η εφαρμογή ενός νέου σχεδίου βοήθειας για την Ελλάδα ή η αναδιάρθρωση του χρέους της «δεν έχουν νόημα» αν η χώρα δεν χτυπήσει τη ρίζα του προβλήματος, αν δηλαδή δεν μειώσει τις δαπάνες της.

Σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό, «η αναδιάρθρωση δεν θα τους βοηθήσει (τους Έλληνες) αν συνεχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα κερδίζουν, αν δεν μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους, το να μην πληρώσουν το χρέος δεν θα τους βοηθήσει καθόλου. Απλώς, δεν θα λαμβάνουν νέες πιστώσεις».