Την κλήση του Κώστα Καραμανλή ως μάρτυρα για την υπόθεση του Βατοπεδίου αποφάσισαν χθες τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να απαντήσει με γραπτό υπόμνημα, ενώ το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής. Διχασμένες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.
«Η προανακριτική επιτροπή δεν είναι ειδικό δικαστήριο. Αν δεν κλητεύονται σε αυτές τις επιτροπές όσοι μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της αλήθειας, τότε μιλάμε για συγκάλυψη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την κλήτευση του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι βάσει των παραπάνω αποφάσισε η επιτροπή τη συγκεκριμένη κλήτευση και υποστήριξε ότι «από το να συγκαλύπτουμε, είναι καλύτερο να υπάρχει η τάξη και η εκφρασμένη νομιμότητα μέσα από αυτές τις επιτροπές».
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ έχει αποδείξει κατά κόρον ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και ότι αποδρά από τη Βουλή όταν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και σήμερα αμφισβητεί ότι υπήρχε σκάνδαλο και ζημία του δημοσίου, από το «χάρισμα» της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου.
Χθες, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας είχε δηλώσει, σχολιάζοντας την απόφαση της Προανακριτικής, ότι «Η πράσινη πολυκατοικία, με την πρωτοβουλία ενός των ενοίκων της, του ΛΑΟΣ, αποφάσισε την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε σήμερα ότι «πρέπει να καταλάβουν επιτέλους και να γνωρίζουν διαπαντός ότι εγώ είμαι “οικοπεδούχος” της δεξιάς πολυκατοικίας, και ως τέτοιος, είμαι αμετακίνητος». Αναφορικά με την κλήτευση του Καραμανλή, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι στο κέντρο των γεγονότων και πρέπει να προσέλθει να μιλήσει ως μάρτυρας. «Δεν μπορεί να απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης και δεν είναι υπεράνω του Νόμου», υπογράμμισε και υποστήριξε ότι η άρνηση του θα δημιουργήσει δεδικασμένο.
Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διευκρίνισε ότι το κόμμα του δε θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή κατηγορούμενο, αλλά ουσιώδη μάρτυρα, ο οποίος πρέπει να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τον Κώστα Σημίτη» είπε.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να προσέλθει στην Επιτροπή της Βουλής και να απαντήσει σε ερωτήσεις ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Εμείς τοποθετηθήκαμε στη Βουλή με τον εκπρόσωπο μας, να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις» είπε και πρόσθεσε: «Εφόσον έχουν προκύψει κάποια ζητήματα και πρέπει να δεχθεί ερωτήσεις, να προσέλθει, όπως ισχύει για όλους. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι προκαταβολικά τον κατηγορείς, ούτε προκαταβολικά τον αθωώνεις. Πρέπει να πάρει θέση. Το ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησε σε αυτό, γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Και δεν το κάναμε εκδικητικά. Από τη στιγμή που έχουν προκύψει ορισμένα ερωτήματα από καταθέσεις, δεν καλείς; Δεν προσάπτεις κάποια κατηγορία προκαταβολικά, αλίμονο».
Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι εάν ο κ. Καραμανλής έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο από ότι έχει πει για την υπόθεση Βατοπεδίου, θα το κάνει. Ωστόσο, απέφυγε να τοποθετηθεί στο εάν ο κ. Καραμανλής πρέπει να μιλήσει για την διακυβέρνηση της χώρας επί των ημερών του λέγοντας ότι υπάρχουν δύο πολιτικές σχολές: η μία είναι αυτή που λέει ότι είσαι παρών και υπερασπίζεσαι την πολιτική και η δεύτερη που λέει παρεμβαίνεις όταν πρέπει να μιλήσεις. Είπε πως προφανώς ο κ. Καραμανλής ανήκει στη δεύτερη σχολή. Επίσης, πρόσθεσε ότι πως η αποχώρηση της ΝΔ από την Εξεταστική Επιτροπή, ήταν λάθος.
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε προσβλητική την κλήτευση Καραμανλή, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος κινείται στη λογική του ρεβανσισμού -για την παραπομπή από τη ΝΔ στο παρελθόν του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. «Δεν πιστεύω, ούτε ηθικά ούτε πολιτικά, ότι οι λογικές και οι πρακτικές αυτές ταιριάζουν ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον Γιώργο Παπανδρέου», συμπλήρωσε.
Ακόμα, εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πολλά να πει και θα μιλήσει όταν το κρίνει ο ίδιος αλλά σημείωσε πως δεν θα του υποδείξει πότε να το πράξει. «Η αίσθηση η δική μου είναι ότι όλοι οι πολίτες, και εγώ, περιμένουμε με αγωνία να τοποθετηθεί ο κ. Καραμανλής. Όχι, βεβαίως για το Βατοπέδι, γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι ένα σκάνδαλο λόγω της αδράνειάς μας και του τρόπου που το διαχειριστήκαμε. Διότι, αν είχαμε μεγαλύτερη τόλμη εξαρχής και είχαμε πει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν θα συζητούσαμε τώρα για Βατοπέδι. Γιατί το Βατοπέδι τι είναι στην πραγματικότητα; Είναι μία εξυπηρέτηση που κάναμε στην Μονή, στην Εκκλησία; Μπορούμε να κατηγορηθούμε για θρησκοληψία; Ας κατηγορηθούμε. Μπορούμε να κατηγορηθούμε για συντηρητισμό; Ενδεχομένως αυτή η παράταξη πάντα είχε ένα συντηρητικό κομμάτι μέσα της. Μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία, πολλές φορές, στην προσπάθειά της να αντλήσει πόρους, υπερβάλλει. Και ιστορικά το έχει κάνει αυτό, για να μη φτάσουμε στα συγχωροχάρτια», σημείωσε.
Δικομματικό παιχνίδι με προφανείς στόχους για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την κλήτευση του κ. Καραμανλή η Δημοκρατική Αριστερά, σε σημερινή ανακοίνωσή της. Τονίζει παράλληλα ότι στο πλαίσιο μιας θεσμικής λειτουργίας για τον έλεγχο πράξεων που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον, ο τέως πρωθυπουργός οφείλει να προσέλθει, όπως και κάθε άλλος, ανεξάρτητα από την πολιτική του ιδιότητα.
Προς επανεκτίμηση των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στη Μονή αντί της λίμνης Βισθωνίδας
Το ζήτημα της επανεκτίμησης της δημόσιας περιουσίας, που παραχωρήθηκε στην Μονή Βατοπεδίου αντί της λίμνης Βισθωνίδας, εξέτασε σήμερα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση.
Η Επιτροπή μελέτησε τη λίστα με ελληνικούς και ξένους οίκους εκτιμητών, καθώς και εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ, που της παραχώρησε το Τεχνικό Επιμελητήριο, με στόχο τον επίσημο υπολογισμό της ζημίας, που υπέστη το Δημόσιο, εξ αιτίας των επίμαχων ανταλλαγών.
Εξάλλου, σήμερα εξετάστηκαν οι μάρτυρες που είχε προτείνει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης – ο Ιωάννης Καρακώστας, καθηγητής του Αστικού Δικαίου και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί κ.κ. Παναγιώτης Μεϊδάνης και Γεώργιος Κολιοκώστας, που παρείχαν διευκρινίσεις, σχετικά με την υφιστάμενη αρχαιολογική νομοθεσία.
Οι μάρτυρες δικαίωσαν στις καταθέσεις τους τον πρώην υπουργό, ο οποίος είχε τονίσει, κατά την εξέτασή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πως η περιοχή που παραχωρήθηκε στην Μονή Βατοπεδίου στην Ουρανούπολη, δεν έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και πως η νομοθεσία, δεν προβλέπει το δικαίωμα προηγούμενης γνωμοδότησης του υπουργείου Πολιτισμού, ενόψει μεταβίβασής της.
Αύριο, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Δ. Τσιρώνη αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την κλήτευση του Κώστα Καραμανλή και τον τρόπο εξέτασής του, όπως επίσης και η επεξεργασία πορίσματος σχετικού με τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >