Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου στάθηκε η Ιουλία Αρμάγου, μόνιμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία υπήρξε την περίοδο 7/2008 – 12/2009, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτική και σύμβουλος του Γιώργου Αλογοσκούφη, οπότε και διορίστηκε από εκείνον στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Ads

Η Ιουλία Αρμάγου με αυτή της την ιδιότητα , συμμετείχε στις έξι από τις εννέα συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ, με τις οποίες υλοποιήθηκε η απόφαση για ανταλλαγή δημοσίων οικοπέδων αντί της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, που είχε ήδη παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου.

Σημειώνεται ότι με αυτό τον τρόπο δόθηκαν στη Μονή επίλεκτα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ στην επόμενη φάση, ορισμένα απ’ αυτά ανταλλάχθηκαν με το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες.

«Η ενημέρωση που είχαμε, ήταν ότι ο σκοπός της ανταλλαγής, ήταν για να μπορέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ασκήσει ευρύτερη πολιτική στην περιοχή της Βισθωνίδας, περιβαλλοντική, τουριστική και αγροτική, σε σχέση και με βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες και βιολογική αλιεία. Δηλαδή υπήρχε κάποιος σκοπός».

Ads

Η κ. Αρμάγου παραδέχτηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο λειτούργησε σαν να επικύρωνε τυπικά μια υπουργική εντολή που του είχε δοθεί, χωρίς έλεγχο της εγκυρότητάς της. Άλλωστε όπως τόνισε το Συμβούλιο, «βασιζόταν απόλυτα στις εισηγήσεις της εκάστοτε αρμόδιας διεύθυνσης και στις προφορικές εισηγήσεις του διευθύνοντος συμβούλου».

Επιπλέον, η μάρτυς, επεσήμανε ότι η αλληλογραφία μεταξύ της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών, δεν περιήλθε σε γνώση του Δ.Σ. της Εταιρείας – ούτε καν το περιεχόμενο των επίμαχων συμβολαίων, το οποίο θα μπορούσε να υποψιάσει κάποιο μέλος και να ζητήσει βεβαιώσεις δασαρχείων, ή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη φύση των παραχωρούμενων εκτάσεων, υποστηρίζοντας ότι θεωρούσαν αυτονόητο
ότι η Υπηρεσία είχε κάνει τους ελέγχους.

΄Πως τόνισε η κ. Αρμάγου, ουδέποτε είχε αναφέρει τίποτε το επιλήψιμο στον υπουργό Οικονομικών για τα της ΚΕΔ, η οποία άλλωστε ήταν υπό την άμεση εποπτεία του Πέτρου Δούκα. Ωστόσο και μετά το 2007, όποτε η ΚΕΔ πέρασε στην αρμοδιότητα του κ. Αλογοσκούφη, η μάρτυς σημείωσε ότι «δεν επεδίωξε ποτέ προσωπικά να κάνουμε κάποια εκτεταμένη συζήτηση για την πορεία της Εταιρείας».

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, «ποιος είναι υπεύθυνος για την έλλειψη πληροφόρησης;», η μάρτυς απάντησε: «Νομίζω πως ο πρόεδρος και ο διευθύνων, αν ήξεραν κάτι παραπάνω τότε, όφειλαν να μας το έχουν επισημάνει».

Σημειώνεται ότι στην σημερινή ακροαματική διαδικασία κλήθηκαν επίσης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Μπότσιος, όπως επίσης και η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης, Σταματίνα Μαντέλη – οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν να καταθέσουν, δεδομένου ότι κατηγορούνται ήδη για κακουργηματική απιστία.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Μανώλης Μπεντενιώτης, έκανε λόγο για «βροχή στοιχείων που καταφθάνουν στην Επιτροπή εκ μέρους δημοσιογράφων και πολιτών» και έθεσε υπόψη της Επιτροπής, έγγραφα του δασάρχη Αρναίας, Γ. Φουρκιώτη, που διαφοροποιούνται σε σχέση με την κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής, την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας να μελετηθούν διεξοδικά, ώστε να συζητηθούν στο μέλλον.

Τέλος, η εφέτης ανακρίτρια Ειρήνη Καλού κάλεσε σε απολογία δύο μέλη του νομικού συμβουλίου του κράτους, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στη δικαστική λειτουργό διαβιβάζονται επίσης σταδιακά τα στοιχεία από την άρση του τραπεζικού απορρήτου εμπλεκόμενων στην υπόθεση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβάλλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Σερβία, χώρα στην οποία η Μονή φέρεται να είχε οικονομική δραστηριότητα.