«Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα» δήλωσε σε έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε σε όλη την Ελλάδα.

Ads

Παράλληλα, έκανε λόγο για πρωτοφανή κατάσταση, καθώς το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 209 πυρκαγιές και το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επιχειρήσει σε 350 μέτωπα μέσα σε 5 μέρες.

«Παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων εναέριων μέσων, πέντε εκ των οποίων ήταν χθες το πρωί στον Ασπρόπυργο, έγινε η ταχύτερη δυνατή εκτροπή και απόκριση στις 2 χθες το μεσημέρι στην Πάρνηθα μέσα σε λίγα λεπτά» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Πρόσθεσε ότι «στο φετινό καλοκαίρι επτά φορές περιοχές της χώρας τέθηκαν στον ύψιστο συναγερμό που είναι το 5, αριθμός διπλάσιος από το 2021 και επταπλάσιος από το 2012. Με επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων από την κλιματική κρίση αναβαθμίσαμε σημαντικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές την Πολιτική Προστασία που από γενική γραμματεία έγινε υπουργείο, θέσαμε σε εφαρμογή το εξαιρετικό εργαλείο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, το 112, και ενεργοποιήθηκαν προγράμματα δισεκατομμυρίων».

Ads

Όσον αφορά στους απανθρακωμένους ανθρώπους που βρέθηκαν στο δάσος της Δαδιάς και φαίνεται να είναι μετανάστες, ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την θλίψη του, ωστόσο δεν παρέλειψε να μεταθέσει σε εκείνους την ευθύνη για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν, λέγοντας ότι επικρατούσαν συνθήκες 4 ως προς τον κίνδυνο πυρκαγιάς και ότι παρά τα μηνύματα του 112 εκείνοι δεν απομακρύνθηκαν.