Ενώπιον της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κατέθεσε σήμερα ο πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος.

Ads

Την κλήτευσή του είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή δηλώσεις του κ. Βασιλάκου σχετικά με τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων της τελευταίας 15ετίας και τον ισχυρισμό του ότι συνεχίζονται ακόμα και σήμερα οι διεφθαρμένες πρακτικές στα εξοπλιστικά.

Οι τόνοι κατά την ακρόαση του κ. Βασιλάκου στην Επιτροπή ανέβηκαν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ρίχνει στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Βασιλάκος, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών – μελών της Επιτροπής, αρνήθηκε να αναφερθεί σε ονόματα, καθώς όπως είπε, δεν καλύπτεται από βουλευτική ασυλία. «Δεν μπορώ να πω ονόματα και να γίνω πιο συγκεκριμένος για το ποιες συμβάσεις ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο διότι δεν έχω βουλευτική ασυλία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι εάν αναφερθεί σε κάποιες συμβάσεις κινδυνεύει να κατηγορηθεί για επιλεκτική αναφορά.

Ads

Για τον κ. Βασιλάκο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, τον περιέβαλαν με εμπιστοσύνη, διατηρώντας τον στη θέση του για 13 μήνες μετά από την αλλαγή διακυβέρνησης, πιστεύοντας ότι η συμβολή του θα ήταν χρήσιμη για την αλλαγή του κλίματος στον τομέα των εξοπλισμών. «Ένας λόγος για τον οποίο επέμεινα να μείνει ο κ. Βασιλάκος, ήταν το γεγονός ότι όλοι μου έλεγαν να φύγει. Όχι μόνο οι εταιρείες αλλά και τα Επιτελεία δεν ήθελαν τον Βασιλάκο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι πρόσφατες αναφορές του πρώην γενικού Διευθυντή στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ χρήζουν άμεσης εξέτασης από την Επιτροπή, καθώς όπως είπε ο υπουργός «ότι λέμε δημόσια οφείλουμε και να το αποδεικνύουμε». Κάλεσε επιπλέον τον κ. Βασιλάκο να δώσει διευκρινίσεις για μια σειρά από ζητήματα που έθεσε με τη συνέντευξή του, μεταξύ των οποίων και «ποιες είναι οι παλιές διεφθαρμένες πρακτικές στους εξοπλισμούς που ισχύουν, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και σήμερα», καθώς και για το θέμα των υποβρυχίων, επεξηγώντας πως θα μπορούσε να είχε επωφεληθεί περισσότερο το ελληνικό δημόσιο.

Επισήμανε δε, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει συνάψει μέχρι στιγμής καμία σύμβαση, καθώς ασχολείται τους τελευταίους 14 μήνες με την εκκαθάριση παλαιότερων συμβάσεων, και υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπό συνθήκες διαφάνειας και κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Παπανδρέου στο Άμπου Ντάμπι, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έχουν δοθεί αρκετές εξηγήσεις για την παρουσία του αδελφού του πρωθυπουργού τόσο από τον ίδιο τον Ν. Παπανδρέου με συνεντεύξεις του, όσο και από τον κ. Παμπούκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκος, υποστήριξε ότι δεν κατανοεί την παρουσία στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας στην Επιτροπή, καθώς και το γεγονός ότι μια συνέντευξή του προκάλεσε τόσο θόρυβο. «Η παθογένεια στους εξοπλισμούς είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Απλά εγώ το είπα δημόσια» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει σημασία επί της ουσίας να πει ονόματα, μετά και από τα όσα δήλωσε προηγουμένως ο υπουργός σχετικά με «συστήματα εκβιασμών».

Στη συνέχεια, ο κ Βασιλάκος μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υποστηρίζοντας, ότι μόνο μια φορά εκλήθη να συμμετάσχει και πρόσθεσε ότι η Γερμανική Thyssen Krupp είχε ζητήσει να μην είναι εκείνος παρόν στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, υποστήριξε ότι δεν τον στήριξε ποτέ κανείς και επικαλέστηκε την ερώτηση που είχε καταθέσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ζητώντας να διευκρινιστούν οι πανεπιστημιακοί του τίτλοι, μετά από ένα σχετικό δημοσίευμα.

Παρεμβαίνοντας, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι από τις απαντήσεις του κ. Βασιλάκου δεν αποδεικνύεται ότι «υπάρχει καμία συγκεκριμενοποίηση» και πρόσθεσε ότι «όταν έχουμε στοιχεία ότι υπήρξαν παρανομίες πρέπει να μπαίνουμε στο παρασύνθημα» υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα σημερινά πρέπει να σταλούν στην αρμόδια εισαγγελία».