Α

Ads
ρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του υπουργείου του με την έκδοση του ομολόγου ο πρώην υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε για προηλειμμένες αποφάσεις παραπομπής υπουργών της ΝΔ. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Απασχόλησης και νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατέθεσε επίσης στην επιτροπή, σημείωσε πως το υπουργείο Απασχόλησης δεν είχε καμία αρμοδιότητα σχετικά με τα ομόλογα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα για πολιτικές διώξεις.

Οι αιτιάσεις αυτές του κ.Μεϊμαράκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστου Πρωτόπαπα ο οποίος δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία προηλειμμένη απόφαση για παραπομπή. Αντίθετα θα υπάρξει προσπάθεια να εξασφαλιστεί συναίνεση με τα κόμματα για την έκδοση κοινού πορίσματος».

Τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και αργότερα στους δημοσιογράφους, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «ουδεμία σχέση είχε το υπουργείο Άμυνας με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έκδοση ομολόγου του δημοσίου». «Το επίμαχο ομόλογο (των 280 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ) δεν έχει την υπογραφή μου, εγώ συνυπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση την οποία μου έφερε το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ads

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες για την έκδοση τέτοιων προϊόντων ακολουθήθηκαν πάνω από 60 φορές και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Καμία αρμοδιότητα δεν είχε ο υπουργός Απασχόλησης σύμφωνα με νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για τον σχεδιασμό, την έκδοση, την διαπραγμάτευση, την κυκλοφορία, την αγορά ή την πώληση ομολόγων», δήλωσε ο πρώην υπουργός και νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, καταθέτοντας στη συνέχεια στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή.

«Ακολούθησα όλες τις υπάρχουσες και ισχύουσες νομικές διατάξεις και εφάρμοσα επακριβώς και με προσήλωση την υφιστάμενη νομοθεσία, για αυτό και ουδείς ανέμιξε ή ενέπλεξε οπουδήποτε το όνομα μου, σε όλα τα επίπεδα της έρευνας, είτε αφορά σε πράξη, είτε σε παράλειψη», τόνισε ο πρώην υπουργός Απασχόλησης και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Απασχόλησης θεώρησα ως άμεση προτεραιότητα την συνολική νομοθετική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του όλου συστήματος, για αυτό συγκρότησα Ειδικές Επιτροπές με επικεφαλής τον τότε γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες κατέληξαν σε ολοκληρωμένες προτάσεις που δεν πρόλαβα να τις νομοθετήσω, λόγω των αλλαγών που έγιναν στην κυβέρνηση».

Την ερχόμενη Δευτέρα έχουν κληθεί για κατάθεση ο ένας εκ των τριών μετόχων της χρηματιστηριακής εταιρίας «Ακρόπολις» Γιώργος Αποστολίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Με την κατάθεση του Γ. Κουτρουμάνη, που γίνεται μετά από αίτημα του ιδίου, θα κλείσει ο κύκλος των πολιτικών προσώπων ενώ το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, αναμένεται, όπως δήλωσε ο κ.Πρωτόπαπας, να είναι έτοιμο μετά την ολοκλήρωση των Αυτοδιοικητικών εκλογών.