Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη δράση τους για την άρση του αποκλεισμού των πολιτών της Γάζας, δήλωσαν οι ακτιβιστές του πλοίου Juliano, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα μπροστά από το σκάφος που βρίσκεται εγκλωβισμένο επί 7 ημέρες στο λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Ads

Οι ακτιβιστές κατήγγειλαν την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ως προς τον αποκλεισμό των ελληνικών λιμανιών για τα πλοία του στόλου ενώ περιέγραψαν την περιπέτεια του Juliano και τα πολλαπλά εμπόδια που τέθηκαν στο ταξίδι του από τις ελληνικές αρχές αλλά και από το σαμποτάζ που υπέστη πριν ακόμα ξεκινήσει την αποστολή του.

«Το ταξίδι μας δεν τελειώνει, το τέλος του ταξιδιού μας θα είναι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας» δήλωσε ο Πολυάνθης Συγγελάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» ενώ και τα υπόλοιπα μέλη δήλώσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση της αποστολής τους.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό πλοίο Dignité Al Karama αναμένεται να βρίσκεται ανοιχτά τις Γάζας μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Όπως ανέφεραν οι ακτιβιστές «το μικρό σκάφος με τους 16 επιβαίνοντες, έχοντας σπάσει τον αποκλεισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων, έχει ήδη πετύχει μεγάλη νίκη προς τον τελικό του στόχο για το οριστικό σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας».

Ads

Το περασμένο Σάββατο το σκάφος αναχώρησε από το Καστελόριζο με προορισμό το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Σε τηλεφωνική συνομιλία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας από τους εκπροσώπους της αποστολής, ο Μαξίμ Γκιμπερτό ανέφερε πως «το πλοίο αναμένεται να βρίσκεται αύριο το απόγευμα απέναντι από την ακτή της Γάζας» επισημαίνοντας ότι «πλέει αργά, κυρίως για την εξοικονόμηση καυσίμου».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, χθες τη νύχτα, κάποιο ταχύπλοο πλησίασε το σκάφος λίγες δεκάδες μέτρα και τράβηξε φωτογραφίες με φλας. Το πλήρωμα όταν το αντιλήφθηκε φωτογράφισε με τη σειρά του το ταχύπλοο, το οποίο στην συνέχεια απομακρύνθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα με κατεύθυνση ένα μεγαλύτερο σκάφος.

Σήμερα και αύριο ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο επρόκειτο να παραδώσουν ένα γράμμα από τον Παλαιστινιακό λαό που βρίσκεται αποκλεισμένος στη λωρίδα της Γάζα, σε όλα τα Ελληνικά Προξενεία και Πρεσβείες σε διάφορες πόλεις. Το Σαν Φρανσίσκο, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Όσλο και το Εδιμβούργο είναι μερικές από αυτές.

Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να αποτρέψει κάθε προσπάθεια να φτάσει κάποιο πλοίο στη Γάζα, αψηφώντας το ναυτικό της αποκλεισμό ο οποίος έχει τεθεί από το 2006.

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να αποβάλει από τις περισσότερες κοινοβουλευτικές συζητήσεις την αραβικής καταγωγής πολιτικό Hanin Zoabi, με την αιτιολογία ότι συμμετείχε σε αποστολή που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ένα χρόνο πριν η Hanin Zoabi είχε πάρει μέρος στην αποστολή του τούρκικου πλοίου Mavi Marmara το οποίο μετέφερε φιλανθρωπική βοήθεια προς τη Γάζα. Όπως υποστήριξε η ίδια, ο μοναδικός στόχος της ήταν απλά να μεσολαβήσει στις συζητήσεις μεταξύ των ακτιβιστών και των ισραηλινών δυνάμεων.