Με “γεμάτη” ατζέντα φαίνεται πως καταφθάνει στην Αθήνα η Τζόρτζια Μελόνι ενόψει και της άτυπης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να επισημαίνει πως «θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας».

Ads

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που υπενθυμίζουν την «καλή χημεία» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και της Ιταλίδας ομολόγου, παρά την σκληρή ακροδεξιά ταυτότητα που συνοδεύει την τελευταία.

Θεωρείται πάντως δεδομένο πως η αύξηση των μεταναστευτικών ροών θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο γεύμα εργασίας των δύο ηγετών. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο, στη Διάσκεψη της Ρώμης για την Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση, η Αθήνα είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Δημήτρη Καιρίδη.

Την ίδια στιγμή, για την ελληνική πλευρά βάρος θα δοθεί και σε ζητήματα ενέργειας, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ιταλία, επισπεύδοντας, μεταξύ άλλων, ένα (ήδη υπό κατασκευή) καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ads

Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο πως επί τάπητος θα τεθούν και τα εξοπλιστικά, καθώς η συζήτηση για την απόκτηση τριών με επιλογή και για μία ακόμα (3+1) κορβετών είχε γίνει ιδιαίτερα έντονη προς το τέλος του 2022, με την ιταλική Fincantieri και την γαλλική Naval να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο Πολεμικό Ναυτικό και να περιμένουν απαντήσεις.

Τέλος σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντική αλλά και κρίσιμη για την Αθήνα θεωρείται η επιρροή της Ρώμης και στη Λιβύη, σε μια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει τις πόρτες του διαλόγου με την κυβέρνηση της χώρας Βόρειας Αφρικής, στέλνοντας μάλιστα και πρέσβη στην Τρίπολη.