Μετά από αρκετή αβεβαιότητα και καθυστερήσεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Η Ελλάδα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να είναι ο νέος Επίτροπος της χώρας.

Ads

Η ομάδα έρευνας του Corporate Europe Observatory ωστόσο, εξέτασε τα βιογραφικά των νέων Επιτρόπων, διαπιστώνοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, με το φαινόμενο των «περιστρεφόμενων πορτών»- διαφθοράς ή και συνδέσεις με την ακροδεξιά που προκαλούν ανησυχία.

Όσον αφορά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, το μέσο υπενθυμίζει πως μετά την εκλογή του το 2013 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προσκάλεσε εκπροσώπους του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή σε παρέλαση, ενώ συνέκρινε το φασιστικό κόμμα με το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Επίσης, το 2016, δεν προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη βελτίωση των συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή και η άρνηση βελτίωσης των συνθηκών για τους πρόσφυγες

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως μετά την πρώτη του εκλογή το 2013, η πρόσκληση του Τζιτζικώστα σε εκπροσώπους του κόμματος της Χρυσής Αυγής στην ετήσια παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου για την επέτειο του «ΟΧΙ» έγινε αντικείμενο κριτικής σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων και από το ίδιο του το κόμμα, ενώ η ακόλουθη σύγκριση του φασιστικού κόμματος με το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή.

Ads

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι κατηγορίες

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως γενικότερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες επικρίσεις από ομάδες για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε θέματα κράτους δικαίου, κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες».

Μάλιστα, επικαλούμενη την πρόσφατη υιοθέτηση από την Ελλάδα της νομοθεσίας για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και τα σχέδια για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου, η κυβέρνηση παρουσιάζει τα παραπάνω «ως απόδειξη της βελτίωσης του ιστορικού της χώρας».

Τέλος, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Φεβρουαρίου 2024 άσκησε έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, το λογισμικό κατασκοπείας, την αστυνομική βία, την κακομεταχείριση των μεταναστών, τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών και την διαφθορά.

Οι επίτροποι και τα «αγκάθια»

Όπως προαναφέρθηκε, το Corporate Europe Observatory, ερεύνησε τα βιογραφικά των ατόμων που ορίστηκαν Επίτροποι, έτσι ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα.

Ακολουθούν τα κυριότερα ευρήματα:

Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία). Ορίστηκε Επίτροπος για θέματα οικονομικής πολιτικής. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργού Οικονομικών, πήδηξε στο άρμα της βρετανικής εταιρείας είσπραξης χρεών Arrow Global, η οποία διαχειριζόταν 300 εκατ. ευρώ επισφαλών χρεών (του πορτογαλικού ομίλου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Bani).

Τζόζεφ Σίκελα (Τσεχία). Ορίστηκε Επίτροπος για διεθνείς συμπράξεις. Στην Erste Group, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ήταν υπεύθυνος για τις επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τη χρηματοδότηση ακινήτων, τη χρηματοδότηση του εμπορίου, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη μακροοικονομική ανάλυση.

Βόπκε Χέκστρα (Ολλανδία). Ορίστηκε Επίτροπος για το Κλίμα και την Κλιματική Ανάπτυξη. Έγινε αντικείμενο έρευνας το 2023, επειδή φέρεται να προώθησε την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις Κάτω Χώρες για προσωπικό οικονομικό όφελος.

Η σταδιοδρομία του σημαδεύτηκε από συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του ως Ολλανδού γερουσιαστή ενώ συνεργαζόταν με την McKinsey, και κατονομάστηκε στα Pandora Papers για υπεράκτιες συναλλαγές. Η αντίθεσή του σε πολιτικές για οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια του COVID-19 επιβάρυνε επίσης τις σχέσεις του με πολιτικούς της Νότιας Ευρώπης.

Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία). Ορίστηκε Επίτροπος για νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα και καινοτομία. Το 2018, κατηγορήθηκε από έναν πρώην υπάλληλο ότι οργάνωσε μια απάτη, πουλώντας διαβατήρια σε αλλοδαπούς και χορηγώντας τους ταξίδια χωρίς βίζα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάρτα Κος (Σλοβενία). Ορίστηκε Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης. Έχει εργαστεί ως ανώτερη σύμβουλος στην Kreab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων μεγάλων επιχειρήσεων για θέματα lobbying. Στους εταιρικούς πελάτες της Kreab περιλαμβάνονται η Amazon, η Google και η BP, καθώς και τράπεζες και κατασκευαστές χημικών προϊόντων.

Ραφαέλ Φίττο (Ιταλία). Ορίστηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις. Με την πάροδο των ετών ο Φίττο άλλαξε κόμματα (κινούμενος όλο και πιο δεξιά), καταλήγοντας στους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας (FdI) της Μελόνι. Έχει εμπλακεί σε αρκετές δίκες για δωροδοκία και διαφθορά. Καταδικάστηκε σε πενταετή έκπτωση από το δημόσιο αξίωμα και φυλάκιση ενός έτους, αλλά αργότερα αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Όσο ήταν πρόεδρος της περιφέρειας της Απουλίας, κατηγορήθηκε επίσης για συνωμοσία με σκοπό την πώληση της εμπορικής εταιρείας Cedis, αλλά αργότερα αθωώθηκε.

Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία). Ορίστηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την υγεία και την ευημερία των ζώων. Πρόκειται για αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στις Βρυξέλλες, ιδίως για τις θέσεις του σχετικά με το Ισραήλ/Παλαιστίνη, τη Σερβία και τη Γεωργία, ενώ θεωρείται «άνθρωπος του Όρμπαν».