Δύο βασικούς όρους βάζει η κυβέρνηση για συμφωνία με τους δανειστές μετά την έκθεση του ΔΝΤ – την επίτευξη ενός συμβιβασμού που αφ’ ενός θα είναι «κοινωνικά βιώσιμος» και, αφ΄ετέρου, θα οδηγεί την χώρα στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι «επιδιώκεται μία συμφωνία τέτοια που θα μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο QE» και πρόσθεσε: «Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς και εκφρασμένες με κατηγορηματικό τρόπο: Στόχος μας είναι να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ το οποίο επιμένει για ψήφιση προληπτικών μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018».

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ φάνηκε ότι «διαφωνίες δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ Ταμείου και θεσμών αλλά και εντός του ίδιου του Ταμείου», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες απ’ όλες τις πλευρές:

«Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφωνίες», είπε προσθέτοντας: «Εν όψει του Eurogroup θα υπάρξουν συζητήσεις που έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα οδηγήσουν σε γεφύρωση των διαφορών και σε κλείσιμο της αξιολόγησης».

Ads

Ερωτώμενος για τις πληροφορίες που φέρουν να υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για «σπάσιμο» της αξιολόγησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Τεμαχισμός της αξιολόγησης δεν νοείται. Διότι η β’ αξιολόγηση αφορά τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2018. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλα δύο σημεία – τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Η κυβέρνηση μπορεί να συμφωνήσει σε ο,τιδήποτε είναι κοινωνικά βιώσιμο και μπορεί να οδηγήσει στο QE».

Σε ό,τι αφορά το εάν συζητείται ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση η οποία να περιλαμβάνει μια συνολική λύση των εκκρεμών ζητημάτων». «Οταν τεθεί αυτή η πρόταση», πρόσθεσε, «από τη δική μας πλευρά θα σκεφτούμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις».

Επαναλαμβάνοντας, δε, ότι δεν υπάρχει «πρόθεση και διάθεση από την κυβέρνηση να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα εν όψει της ολοκλήρωσης της β αξιολόγησης», σημείωσε: «Ωστόσο, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση είναι κοινωνικά βιώσιμη στον βαθμό που δεν θα περιλαμβάνει παράλογες απαιτήσεις και θα οδηγεί στο QE».

Επίθεση σε Μητσοτάκη για το Πόθεν Εσχες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε και νέα επίθεση στη ΝΔ για το πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγγέλλοντας ότι γίνεται επίθεση κατά δημοσιογράφων που αναφέρονται στο θέμα. Είπε επίσης ότι ακολουθείται τακτική εκβιασμού που δεν τιμά τον πολιτικό φιλελευθερισμό και τον δημοκρατικό διάλογο.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε σαφείς απαντήσεις στο γιατί δεν έχει κατατεθεί το πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ καυτηρίασε και τη στάση του Αδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την τοποθέτησή του ότι τον ενδιαφέρει να  μην κλείσει η αξιολόγηση για να γίνουν εκλογές.