Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2019, αλλά και την ανοιχτή ακόμη διαφωνία για τα εργασιακά επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ads

Λίγη ώρα πριν από το νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές στο Hilton (στις 2 το μεσημέρι), ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι χθες επήλθε τελική συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, υπάρχει σημαντική πρόοδος στο θέμα των μέτρων και των αντίμετρων, αλλά παραμένουν οι διαφορές στα εργασιακά, ειδικά στο θέμα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Στόχος μας», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου οι διαπραγματεύσεις για το staff level agreement (τεχνική συμφωνία)», και πρόσθεσε:

«Στόχος μέχρι το Eurogroup της 2οης Μαρτίου είναι να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019».

Ads

«Όποια μέτρα», διευκρίνισε, «συμφωνηθούν για μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, με προϋπόθεση την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση του SLA αλλά η επίτευξη μιας συνολικής λύσης, για την οποία ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

«Ανεύθυνη η τακτική της ΝΔ»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε εκ νέου και στη Νέα Δημοκρατία καταλογίζοντάς της «κοντόφθαλμη και ανεύθυνη τακτική» με το αίτημα «να κλείσει άρον άρον η αξιολόγηση χωρίς την επίτευξη συνολικής λύσης».

«Η ΝΔ», είπε, «μας ζητούσε και να αποδεχτούμε άνευ ετέρου τα μέτρα του ΔΝΤ και να ολοκληρώσουμε την συμφωνία χωρίς να εξασφαλίσουμε μια συνολική λύση. H θέση της ΝΔ θα οδηγούσε για άλλη μια φορά στην μετάθεση του προβλήματος για 2-3 μήνες για να ξαναεμφανιστεί στη συνέχεια πιο έντονο.

Σε διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη, βαδίζουμε προς μία συμφωνία σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε. Ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει την συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης»;