«Πολύ κοντά» στο να βρεθεί ένα «σημείο ισορροπίας» για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ακόμη και πριν τις 20 Μαρτίου είναι κυβέρνηση και θεσμοί, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πάντως ότι παραμένει η επιφύλαξη των εργασιακών.

Ads

Μιλώντας στον Σκάι, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ως προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα υπάρχουν δυο μεγάλα θέματα: Τα εργασιακά και η συζήτηση περί μέτρων και αντιμέτρων. «Ειδικά στις δημοσιονομικές προτάσεις υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων», δήλωσε, προσθέτοντας πάντως πως «συνεχίζει να υπάρχει η επιφύλαξη για τα εργασιακά».

«Συζητάμε για μια συνολική συμφωνία. Η κατ’ αρχήν θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι μια ‘σπασμένη συμφωνία’, δηλαδή μια συμφωνία για την περίοδο έως το 2018, μία για το 2019 και μετά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: «Εάν επαναλάβουμε, υπό την πίεση του χρόνου, την τακτική να πετάξουμε το μπαλάκι για έξι μήνες μετά, δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε. Το κυριότερο πράγμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι σταθερότητα και εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εκτός από το ΔΝΤ, για το κλίμα της αβεβαιότητας η κυβέρνηση αποδίδει ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγορεί ότι επέλεξε πολιτική «κινδυνολογίας και καταστροφολογίας».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, που, ακόμα και αυτά, καταδεικνύουν μηδενική ύφεση για το 2016 και δεν επηρεάζουν τον συνολικό στόχο.

Ads