Την ανησυχία του για το γεγονός πως «δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα-ένα τα θετικά δείγματα» της μετάλλαξης Όμικρον εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ads

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα-ένα θετικό δείγμα, ενώ πολλά εργαστήρια κυρίως του ιδιωτικού τομέα δεν διαθέτουν τη μεθοδολογία που ανιχνεύει την υποψία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Έτσι, εκτίμησε ότι τα κρούσματα της Όμικρον μπορεί να είναι ίσως και 10 φορές περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε.

«Θέλω να βγω ψεύτης αλλά μετά την Πρωτοχρονιά αναμένω εξελίξεις» σημείωσε ο Ν. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ελέγχου όλων με τεστ πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις. «Μην ξεχνάτε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταφέρθηκε με εμβολιασμένους. Έχει σημασία να μην συμβεί υπερμεταδοτικό γεγονός όπως ένα πάρτι στη Νορβηγία, όπου 60% των παρευρισκόμενων μολύνθηκαν από έναν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σημείωσε πως αν και το δικό του μοντέλο συνεχίζει να δίνει μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων για τις επόμενες δύο εβδομάδες και σχετική αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον τα κρούσματα θα εκτοξευθούν ξανά.

Ads

«Ίσως να ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα την ημέρα στην κορύφωση της Όμικρον» εκτίμησε, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Δανίας, όπου σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και με εμβολιαστική κάλυψη που προσεγγίζει το 90%, τα κρούσματα από 4.000 έφτασαν τις 11.000. «Βέβαια έχει 10-15 θανάτους και περίπου 100 διασωληνωμένους, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός» τόνισε.

Ο Ν. Τζανάκης υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να καθυστερήσει όσο δυνατόν περισσότερο η επέκταση της Όμικρον. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι δεν θα ήταν άσκοπη η παράταση του ανοίγματος των σχολών και των σχολείων κατά μία εβδομάδα.