Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης τονίζει πως η εβδομάδα αυτή και η επόμενη είναι κρίσιμη για την έκβαση της μετάλλαξης Όμικρον.  Επιπλέον, θεωρεί πιθανή τη διασπορά της μέσα στις γιορτές και τα μέσα Ιανουαρίου ως πιθανή περίοδο για την επικράτησή της στη χώρα. 

Ads

«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης». 

Εμβολιασμός για τα παιδιά 5-11 ετών

Ο κ. Τζανάκης τοποθετήθηκε και για τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 5-11 ετών που ξεκινούν την Τετάρτη, προτείνοντας στους γονείς να συζητήσουν με τον παιδίατρο τους και να τον εμπιστευτούν. Συγκεκριμένα συνέστησε ότι οι γονείς «Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν παρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα».