Έχουν ανακοινωθεί τρεις μεταλλάξεις αλλά ίσως υπάρχουν μία, δύο, δεκάδες ακόμη στην Κρήτη είπε μιλώντας στο OPEN ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας  Νίκος Τζανάκης για την παραλλαγή του κορονοϊού.

Ads

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης αυτό το στέλεχος το ξέρουμε και φαίνεται να συνδέεται με την βόρεια Ευρώπη, την Νορβηγία και την Ρωσία.

«Είναι μία παραλλαγή η οποία φέρει 30 μεταλλάξεις. Βεβαίως καλύπτεται από τα εμβόλια. Υπάρχει θέμα προσοχής και εγρήγορσης, όχι ανησυχίας. Το στέλεχος της Κρήτης δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτικό» πρόσθεσε.

Όπως είπε «το στέλεχος αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήθηκε αυτοδύναμα από την στιγμή που έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές. Είναι αδύνατον να παραχθούν 33 μεταλλάξεις με αυτόν τον τρόπο. Μια ίσως φανταστική ιχνηλάτιση είναι ότι κάποιος το έφερε από την Αθήνα στην Κρήτη και το μετέδωσε στους άλλους, ή απευθείας κάποιος ξένος ήρθε στην Κρήτη» είπε ο καθηγητής. «Όσο ο ιός υπάρχει στην κοινότητα ακονίζει τα μαχαίρια του».