«Μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα συνιστούσε γεωπολιτικό λάθος». Την προειδοποίηση αυτή απεύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου προς τους Ευρωπαίους σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον. Σημείωσε ακόμη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και προέτρεψε για ακόμη μια φορά τις δυο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία. 

Ads

Πιο συγκεκριμένα ο Λιου προειδοποίησε τι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει το ΔΝΤ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος» πρόσθεσε σημειώνοντας την βαθιά απροθυμία μεταξύ ορισμένων χωρών να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα. 

«Αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες είναι ότι τα μέρη θα έρθουν μαζί για να χτίσουν αρκετή εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, έτσι ώστε η Ευρώπη να αναδιαρθρώσει το χρέος κατά τρόπο που να είναι πιο βιώσιμο» σημείωσε ωθώντας ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

«Υπάρχουν πολλές άγνωστες επιπτώσεις εάν η κατάσταση φθάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα θα καταρρεύσουν στην Ελλάδα. Νομίζω ότι το άγνωστο συνιστά έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Νομίζω ότι είναι σε γεωπολιτικό επίπεδο ένα σφάλμα» σημείωσε ο Τζακ Λιού. 

Ads

«Είναι λάθος για την ευρωπαϊκή οικονομία, για την παγκόσμια οικονομία να αναλάβουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι τους κινδύνους που συνεπάγεται μια ανεξέλεγκτη κρίση στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.