Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπέβαλε τη Δευτέρα αίτημα επιστροφής ποσού ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό είναι μέρος του 1,5 δισ. ευρώ του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του ΤΧΣ που είχε δοθεί υπό την μορφή μετρητών στο Ταμείο προ τις 19 Απριλίου 2012, οπότε και έγινε η πρώτη αύξηση κεφαλαίου του ΤΧΣ με την μορφή εισφοράς ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου (FRNs) ονομαστικής αξίας 25 δισ. ευρώ έκδοσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Εάν το ποσό αυτό επιστραφεί θα κατατεθεί στο λογαριασμό του ΤΧΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos).

Το πόσο γρήγορα πάντως θα λάβει η Ελλάδα τα 1,2 δισ. ευρώ δεν έχει αποσαφηνισθεί, καθώς τα χρήματα αυτά έχουν ως σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και σύμφωνα με την τροποποιημένη δανειακή σύμβαση (MFFA) μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα μόνο κατόπιν αιτήματος που θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαία Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Ads

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το ποσό των 48,2 δισ ευρώ και έχει αξιοποιήσει τα 37,3 δισ. ευρώ.