Ένα tweet του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, με το οποίο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έπαιρνε  θέση υπέρ του ψηφίσματος του ευρωκοινοβουλίου για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν αρκετό για να ανάψει πάλι φωτιές στην κυβερνητική παράταξη αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ads

«Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές δηλώνουμε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και πληρούν τις προϋποθέσεις για έναρξη συνομιλιών για την ένταξή τους στην Ε.Ε. και καταδικάζουμε το μπλοκάρισμα της απόφασης από Γαλλία, Δανία και Ολλανδία» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Το πρόβλημα ήταν ότι επί του ζητήματος η θέση της ΝΔ δεν ήταν -αναμενόμενο άλλωστε- και τόσο ξεκάθαρη. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της ΝΔ έλειπε από την επίμαχη ψηφοφορία, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος και η Μαρία Σπυράκη που παρέστησαν ψήφισαν «Αποχή». Οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές για την απουσία τους επικαλέστηκαν την πτήση για επιστροφή στην Ελλάδα, που συνέπεσε με την ψηφοφορία. Σε κάθε περιπτωση η απουσία από τη διαδικασία ήταν βολική για τη ΝΔ, καθώς κάλυψε και τις εσωκομματικές αντιθέσεις επί του θέματος αφού οι ευρωβουλευτές δεν χρειάστηκε να εκτεθούν με υπερψήφιση ή καταψήφιση του ψηφίσματος. 

Ο μόνος που το αποφάσισε να εκφράσει δημόσια άποψη ήταν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και το αποτέλεσμα ήταν το επίμαχο tweet να εξαφανιστεί μετά από λίγη ώρα, προκαλώντας ερωτήματα για το ποια είναι τελικά η επίσημη θέση της ΝΔ. 

Ads

image