Οι πινακίδες «Εργοτάξιο, απαγορεύεται η είσοδος» έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες σε κάθε είσοδο του λόφου Στρέφη, με αναφορά στις «εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών του λόφου» από το δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία και με δωρεά της κτηματομεσιτικής εταιρίας Prodea.

Ads

Φτάνοντας ωστόσο στον λόφο το μεσημέρι της Πέμπτης, δεν είδα πουθενά μπουλντόζες, εργάτες, οικοδομικά υλικά ή ό, τι άλλο παραπέμπει σε ένα εργοτάξιο. 40 περίπου ώρες μετά τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό ενός πατέρα μπροστά στα μάτια της 8χρονης κόρης του, στον λόφο υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί και ελάχιστοι πολίτες. Ως εγκατάσταση υπήρχε μόνο ένας οικίσκος, τοποθετημένος στη θέση του παλιού αναψυκτηρίου.

Στο γήπεδο μπάσκετ όπου έγινε το συμβάν της Τρίτης, συνάντησα την Κική Μιχελιουδάκη, κάτοικο της περιοχής, μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης για την Υπεράσπιση του λόφου Στρέφη και αυτόπτη μάρτυρα του ξυλοδαρμού. Μου μεταφέρει πως οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας και απέτρεπαν την πρόσβαση στην μεγαλύτερη επιφάνεια του λόφου.

Όπως φάνηκε και ακούστηκε καθαρά στο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το πρωί της Τετάρτης, οι αστυνομικοί εμπόδιζαν ανθρώπους ακόμα και από το να παίξουν μπάσκετ, χωρίς να υπάρχει κανένα έργο σε εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση του ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του όμορου 36ου δημοτικού σχολείου, γονείς με τα παιδιά τους εμποδίστηκαν να περάσουν από διαδρομές που συνηθίζουν, ενώ καταγγέλλεται ότι δεν επιτράπηκε σε πολίτες να καθίσουν στα πέτρινο θεατράκι. Μέλη της θεατρικής ομάδας Λεστρέφ λένε στο tvxs.gr πως τις προηγούμενες ημέρες οι αστυνομικοί τους απαγόρευσαν να κάνουν πρόβα εκεί. 

Ads

image

Η κατάσταση κάπως άλλαξε από το μεσημέρι της Τετάρτης, δηλαδή αμέσως μετά την ευρεία δημοσιοποίηση του ξυλοδαρμού του πατέρα και του αποκλειστικού ρεπορτάζ του tvxs.gr, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να παραμένουν μεν πολυάριθμες, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την χρήση των διάφορων χώρων.

image
*Eurokinissi

Ερασιτέχνες ηθοποιοί της ομάδας Λεστρέφ, στην πλειοψηφία τους γονείς μαθητών του 36ου δημοτικού σχολείου, μαζί με την Κική Μιχελιουδάκη και άλλους κατοίκους, έχουν αιτηθεί την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου να σταματήσουν προσωρινά οι εργασίες, έως ότου ολοκληρωθεί το δικαστήριο. Στην αίτηση που θα εξεταστεί την ερχόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου, κάνουν λόγο για ελλιπείς μελέτες και σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που κατά την γνώμη τους καθιστούν την συγκεκριμένη παρέμβαση βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον.

Όπως διαβάζουμε στην σχετική σήμανση, η παρέμβαση του δήμου Αθηναίων και της Prodea θα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου πυροσβεστικού δικτύου, γεωτεχνικές εργασίες, αναβάθμιση των υφιστάμενων μονοπατιών, ανακατασκευή της παιδικής χαράς, αποκατάσταση του αμφιθεάτρου, των υφιστάμενων κτιρίων και του αναψυκτηρίου, φυτοτεχνικές επεμβάσεις, εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.

image

Οι κάτοικοι μας είπαν ότι τα τελευταία χρόνια σε κάθε δυνατή βροχή ο λόφος αλλά και το 36o δημοτικό σχολείο πλημμυρίζουν. Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, τίθεται το ερώτημα γιατί ο δήμος δεν καθαρίζει απλά το εκτεταμένο υπάρχον δίκτυο απορροής των ομβρίων υδάτων.  

image

Εγκατάλειψη παντού και τί λέει ο Μπακογιάννης

Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, κι όμως ο δήμος διαχρονικά φαίνεται να τον έχει εγκαταλείψει. Μετά την κατασκευή των υποδομών και των πλακόστρωτων μονοπατιών τη δεκαετία του 80 επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη, οι κάτοικοι λένε πως καμία δημοτική αρχή δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή.

Μια περιήγηση στο λόφο σίγουρα δημιουργεί αυτή ακριβώς την εντύπωση. Τα πλακόστρωτα, τα τοιχία, κάθε είδους κατασκευές μοιάζουν ξεχασμένες. Οι χώροι πρασίνου είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Σε πολλά σημεία υπάρχει εκτεθειμένο ηλεκτρολογικό υλικό, ενώ η ηλεκτροδότηση στο υπαίθριο θεατράκι ώστε να γίνονται πρόβες και παραστάσεις τις βραδινές ώρες έχει διακοπεί τουλάχιστον 15 χρόνια τώρα, όπως λένε οι κάτοικοι.

image

image

image

«Εμείς, οι κάτοικοι του λόφου συχνά καθαρίζουμε, βάζουμε κάδους και προσπαθούμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, να προσέχουμε και να εμπλουτίζουμε το πράσινο», λέει η Κική Μιχελιουδάκη. «Μόνο τον τελευταίο χρόνο έρχεται ένας κηπουρός του Δήμου, αλλά τί να κάνει ένας άνθρωπος μόνος του;», προσθέτει η ίδια. Τα φυτά που φαίνονται σε πρώτο πλάνο στην παρακάτω φωτογραφία είναι τα πιο πρόσφατα που φυτεύτηκαν από τους κατοίκους.

image

Απαντώντας στον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσο Ηλιόπουλο που κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καταλόγισε στη δημοτική αρχή ότι δεν έχει κάνει τίποτα για το λόφο του Στρέφη εδώ και τρία χρόνια, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Ο κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι αργήσαμε τρία χρόνια. Να το δεχτώ ως κριτική. Θα μπορούσα κι εγώ να απαντήσω 30 χρόνια άργησε ο λόφος του Στρέφη και ότι εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν».

Ο δήμαρχος κάλεσε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να στηρίξουν το έργο, επικαλούμενος τη θέση της «Ανοιχτής Πόλης» πως η συντήρηση των υποδομών και η αναβάθμιση του λόφου του Στρέφη βρίσκεται στον πυρήνα των υπηρεσιών του δήμου. Θεωρεί ωστόσο ότι ο δήμος είναι ωφέλιμο να εκτελεί τον πυρήνα των υπηρεσιών του και να απαντά στην εγκατάλειψη για την οποία ευθύνεται ο ίδιος συμπράττοντας με ιδιώτες.

Λόφος εγκαταλελειμμένος αλλά ζωντανός

Το γεγονός πως ο λόφος έχει εγκαταλειφθεί από τη δημοτική αρχή δε σημαίνει ότι είναι έρημος ή επικίνδυνος. Καθημερινή και ειδικά τα σαββατοκύριακα άνθρωποι όλων των ηλικιών αθλούνται, διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητούν και αλληλεπιδρούν στους χώρους του Στρέφη. Η εκπληκτική θέα που προσφέρει είναι πόλος έλξης για πολλούς Αθηναίους και επισκέπτες.

Ειδικά οι γονείς της γειτονιάς αξιοποιούν το λόφο με πολλές δραστηριότητες. Στις παρακάτω εικόνες φαίνονται δεκάδες παιδιά να παίζουν μπάσκετ στο γήπεδο που το βράδυ της Τρίτης ξυλοκοπήθηκε ο Δ.Τ από αστυνομικούς και να ζωγραφίζουν στο θεατράκι.

image

image

Οι άνθρωποι της Ανοιχτής Συνέλευσης για την Υπεράσπιση του λόφου Στρέφη καλούν τον κόσμο στο λόφο στο απόγευμα της Κυριακής 9 Οκτωβρίου, για ένα δρώμενο με μουσική και «αυτοοργανωμένο μπασκετάκι». «Όλα μαζί θα αποποινικοποιήσουμε το εγκληματικό μπάσκετ στο Στρέφη», γράφουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμα. Στον χώρο θα παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους και οι ενήλικοι της θεατρικής ομάδας Λεστρέφ, που τελικά συνέχισαν τις πρόβες τους στο γήπεδο του μπάσκετ. 

image