Στις 26 Φεβρουαρίου 2022 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος covid-19 στην Ελλάδα. Με την αφορμή αυτή ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος φιλοξενεί τον γιατρό του ΕΣΥ, πρώην πρόεδρο του ΕΚΑΒ και συστηματικό παρατηρητή της πανδημίας, Παναγιώτη Τζανετή, ο οποίος και αναλύει το τί συνέβη τόσο σε ιατρικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ads

Στην ανάγνωση της διετίας από τον Παναγιώτη Τζανετή υπάρχουν δύο διακριτές περίοδοι, στις οποίες η κυβέρνηση εφάρμοσε διαφορετική προσέγγιση. Σημείο καμπής, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι η απόφαση για σχεδόν άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού, τον Μάιο του 2021. Μέχρι τότε, υποστηρίζει ο κ. Τζανετής, παρά την μη ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, η κυβερνητική πολιτική διακατεχόταν από μία προσοχή πάνω στην πανδημία, στάση που σε επίπεδο προσώπων εκφραζόταν κατ’ εξοχήν από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Αυτή την πρώτη περίοδο, αναλύει στο πρώτο μέρος της ανασκόπησης ο Παναγιώτης Τζανετής. Ακούστε τη συζήτηση εδώ.


 

Σημείο καμπής, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι η απόφαση για σχεδόν άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού, τον Μάιο του 2021. Από εκείνο το σημείο και μετά και ειδικά από την στιγμή της αντικατάστασης του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας από τον Θάνο Πλεύρη, ο κ. Τζανετής βλέπει την εφαρμογή μιας πολιτικής με γνώμονα όχι τη δημόσια υγεία αλλά διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Αυτή την δεύτερη περίοδο της πανδημίας, αναλύουμε στο δεύτερο αυτός μέρος της ανασκόπησης του tvxs.gr. Ακούστε τη συζήτηση εδώ.