Μετά τον Σάββα Μιχαήλ, σε δίκη θα οδηγηθεί στις 16 Δεκεμβρίου ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος του αντιφασιστικού κινήματος, Απελάστε το ρατσισμό, ύστερα από μήνυση του Αριστοτέλη Λάγιου, ο οποίος συνδέεται με τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Ο μηνυτής κατηγορεί τον Κούρκουλα για συμμετοχή σε ξυλοδαρμό τον οποίο υπέστη μετά από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα στις 24 Μαΐου 2009. «Πρόκειται για μια συκοφαντική μήνυση που αποτελεί τμήμα μιας ολόκληρης βιομηχανίας διώξεων εκ μέρους των νεοναζί και των συνεργατών τους, με στόχο την ποινικοποίηση της αντιφασιστικής δράσης», καταγγέλθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, στις 9:00 στο Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η δίκη. Της Νικολέττας Ρούσσου

Ads

Σύμφωνα με τους ομιλητές της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε από την κίνηση Απελάστε το ρατσισμό για τη στήριξη του Κούρκουλα, «η δίωξη του Θανάση Κούρκουλα είναι η απόδειξη της επικράτησης της θεωρίας των δύο άκρων, η οποία ταυτίζει τους κοινωνικούς αγώνες με τον σκοταδισμό». Στη συνέχεια ο Τάκης Σώτος, δικηγόρος της υπεράσπισης, έκανε λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες καθώς και για στοχοποίηση του Κούρκουλα λόγω της αντιφασιστικής του δράσης «Ενώ ο Λάγιος ισχυρίστηκε αρχικά ότι δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τα πρόσωπα που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του καθώς φορούσαν κουκούλα, μετά από ένα μήνα κατέθεσε ότι ο Θανάσης Κούρκουλας ήταν ένας από αυτούς. Πρόκειται για φανερή αντίφαση. Άλλωστε από τις αναρτήσεις του στο facebook φαίνεται ότι είναι ενταγμένος στο φασιστικό χώρο». Ο κ. Σώτος επισήμανε το γεγονός ότι διαθέτει ακλόνητο άλλοθι, καθώς την ώρα της επίθεσης ο Κούρκουλας βρισκόταν σε συνέλευση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών στον Κολωνό, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο από αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και από τις κλήσεις του κινητού του τηλεφώνου.

Επίσης οι ομιλητές τόνισαν πως η άσκηση διώξεων αποτελεί πάγια τακτική της Χρυσής Αυγής κατά των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών ομάδων, απαντώντας παράλληλα σε κάθε μήνυση που της ασκείται χρησιμοποιώντας νομικά μέσα. Έπειτα ο Γρηγόρης Καλομοίρης, από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή ενισχύεται από την στάση της δικαιοσύνης, εφ’ όσον υποθέσεις όπως η προκειμένη οδηγούνται στα δικαστήρια αντί να τεθούν στο αρχείο. Επίσης επεσήμανε ότι πρόκειται για αστήρικτες υποθέσεις, ζητώντας την αθώωση του μέλους της κίνησης. Η Μαρία Μπόλαρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τους αγώνες του Κούρκουλα, λέγοντας πως η μαζική ενδυνάμωση του αντιφασιστικού κινήματος είναι η απάντηση στη Χρυσή Αυγή, καθώς και η στήριξη των μεταναστών αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κρίσης. Η βουλευτής τόνισε και εκείνη με τη σειρά της τα ερωτηματικά που γεννιούνται σε σχέση με την αμεροληψία της δικαιοσύνης, όταν τέτοιες υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών οδηγούνται πλέον στα δικαστήρια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν δικάζονταν.

Η Ελένη Παρτάλιου, δημοτική σύμβουλος των Αθηνών υπογράμμισε ότι σήμερα είναι στο χέρι των πολιτών να αρθεί το “άβατο” των νεοναζί, που έχει ήδη αμφισβητηθεί με δημόσιες κινητοποιήσεις. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), εξέφρασε την εκτίμηση του πως η ακροδεξιά στη Ελλάδα ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ένα στρατηγικό νομικό σχεδιασμό με στόχο να επιφέρει κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, δημιουργώντας νέα νομικά προηγούμενα.

Τέλος την στήριξη τους δήλωσαν και πρόεδροι κοινοτήτων μεταναστών, ενώ ο ίδιος ο Κούρκουλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους ομιλητές. Επίσης δήλωσε την ικανοποίηση του για τη μεγάλη ανταπόκριση στην καμπάνια αλληλεγγύης από ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα στην Ελλάδα, αλλά και από διακεκριμένες προσωπικότητες του εξωτερικού, που απαιτούν την αθώωση του.

Ads

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι στο δικαστήριο θα παραστεί παρατηρητής της Διεθνούς Αμνηστίας.