Ήδη σε οριακή κατάσταση, αν και βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος, φαίνεται πως βρίσκονται δομές και προσωπικό των νοσοκομείων της Αττικής.

Ads

Κοινός παρονομαστής των μαρτυριών από γιατρούς και εκπροσώπους φορεών υγειονομικών που συγκεντρώνει εδώ το tvxs.gr είναι ότι ήδη αναζητούνται επιπλέον απλές κλίνες covid και κλίνες ΜΕΘ, όχι επειδή το τρίτο αυτό κύμα είναι πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα, αλλά εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων που αυξάνει την πίεση σε όλα τα επίπεδα. Ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η πληρότητα στις ΜΕΘ covid έχει ξεπεράσει το 90% με 95%.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Τάσου Αντωνόπουλου: «Οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, τεχνολόγοι, είναι στα όριά τους. Δεν πιστεύαμε ότι αυτός ο μαραθώνιος θα πήγαινε τόσο μακριά», είπε, καθώς διανύουμε τον 12ο μήνα πανδημίας και η Αττική μπαίνει στο τρίτο, και κατά τα φαινόμενα ισχυρότερο γι΄αυτή κύμα.

Το Λαϊκό Νοσοκομείο έχει δύο κλινικές covid κι εφημέρευε το βράδυ της Τρίτης 23/2, με τον κο. Αντωνόπουλο να λέει ότι «ήταν μία από τις δύσκολες εφημερίες του τελευταίου διμήνου».

Ads

«Ξεκινήσαμε με 28 κενά κρεβάτια αλλά γέμισαν πολύ γρήγορα. Έχουμε δύο κλινικές από περίπου 28 κρεβάτια που δεν αντέχουν πλέον. Αν ανοίξει τρίτη κλινική στη θέση της Β’ Χειρουργικής, θα πιεστεί πάρα πολύ το νοσοκομείο. Διότι ενώ συμβαίνει όλο αυτό δε μας έχει αφαιρεθεί καμία από τις προηγούμενες δραστηριότητες», σημειώνει.

Στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελούν καλά νέα χωρίς όμως να αρκούν για να βελτιώσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, έδωσε μιλώντας στο tvxs.gr η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 10ης κλινικής του Σωτηρία, Μερόπη Μανταίου. «Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι κατά μέσο όρο μικρότερης ηλικίας από το δεύτερο κύμα κι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν διασωλήνωση. Όμως είναι τόσο πολλά τα κρούσματα, που τόσο οι ΜΕΘ όσο και οι απλές κλίνες covid γεμίζουν συνεχώς», τόνισε η γιατρός του νοσοκομείου που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στο Λεκανοπέδιο. Την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, και οι 84 κλίνες ΜΕΘ του Σωτηρία ήταν γεμάτες με ασθενείς που δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Εκτός από το Λαϊκό, το βράδυ της Τρίτης εφημέρευε και το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου επισημαίνει στο tvxs.gr ότι σε αυτό το κύμα και αντίθετα με ό, τι συνέβη την άνοιξη του 2020, τα περιστατικά λοιπής νοσηρότητας είναι επίσης υψηλά. «Στην εφημερία είχαμε ατυχήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα περιστατικά, πέρα από τα πολλά κρούσματα covid. Σε αυτό το κύμα οι άνθρωποι δεν είναι σπίτι, εργάζονται, κινούνται κι άρα οι πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία είναι μεγαλύτερες», τονίζει.

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης θα αρχίζουν να μετατρέπονται σε ΜΕΘ», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Αυτές οι κλίνες είναι σαφώς καλύτερες από τα απλά κρεβάτια για την περίθαλψη βαριών περιστατικών αλλά δεν έχουν ούτε τον εξοπλισμό, ούτε το ειδικευμένο προσωπικό των πραγματικών ΜΕΘ», εξηγεί. Υπενθυμίζεται ότι σε παλιότερο ρεπορτάζ του tvxs.gr , ο παθολόγος Δημήτρης Ζιαζιάς είχε εξηγήσει ότι η πιθανότητα επιβίωσης ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ μπορεί να μειωθεί ως και 90%.

Στα όπλα του ΕΣΥ για αυτό το τρίτο κύμα είναι ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού των υγειονομικών. «Στην Αττική αυτή τη στιγμή έχουμε 180 με 200 νοσούντες από το προσωπικό. Σκεφτείτε ότι στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο κύμα είχαμε φτάσει να έχουμε 150 μόνο σε ένα νοσοκομείο. Έχει βοηθήσει ο εμβολιασμός», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος. Ωστόσο η κόπωση του προσωπικού μετά από 11 μήνες πανδημίας είναι συσσωρευμένη.

«Η αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και όσων χρειάζονται νοσηλεία στις εντατικές μας προβληματίζουν» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο κ. Παπαευσταθίου είπε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί 110 κλίνες non-covid σε ιδιωτικές κλινικές και ότι η κατάσταση είναι «πιεστική αλλά ελεγχόμενη». Όμως σημείωσε ότι «αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγο διάστημα θα βρεθούμε σε κόκκινη περιοχή, καθώς ειδικά στην Αττική, τα πράγματα ζορίζουν ολοένα και περισσότερο».

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας κορονοϊού, έχουμε μάθει πως ο αντίκτυπος του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων φαίνεται στα νοσοκομεία με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων. Κι ενώ οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο, η Τετάρτη 24/2 ήταν μόλις η δεύτερη ημέρα με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. «Αν τα κρούσματα συνεχίσουν σε τέτοια επίπεδα, τα πράγματα στα νοσοκομεία θα είναι πάρα πολύ δύσκολα στις 10 και στις 15 Μαρτίου», λέει έμπειρος υγειονομικός.