Είμαστε στις αρχές Μαΐου του 1936 και ελάχιστες ημέρες πριν, στις 25 Απριλίου, ο βασιλιάς Γεώργιος επιβάλει και η βουλή ψηφίζει τον αδιάφορο μέχρι τότε πολιτικά Ιωάννη Μεταξά ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. Οι πρώτοι που μαθαίνουν ποιες είναι οι αντιλήψεις του Μεταξά περί δημοκρατικών θεσμών είναι οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν αύξηση των ημερομισθίων από 75 δρχ στις 120-130 δρχ. Με τους εργοδότες ν’ αντιπροτείνουν μόλις 80δρχ.

Ads

Η απεργία τους εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη χώρα και το πρωί της 8ης Μαΐου 6.000 από αυτούς διοργανώνουν πορεία στη Θεσσαλονίκη αλλά η απαγόρευση της χωροφυλακής στο να πλησιάσουν το Διοικητήριο της πόλης γίνεται αφορμή για να ξεσπάσουν τα πρώτα επεισόδια.

Μπορείτε να ακούσετε online τα PODCAST του Tvxs.gr ή και να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή και τη συσκευή σας από την σχετική επιλογή της εφαρμογής που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ηχητικό. Επισκεφτείτε το κανάλι του Tvxs.gr στο Soundcloud για να ακούσετε όλα τα PODCAST, αναλύσεις, μαρτυρίες και συνεντεύξεις.