Μεγάλες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία σε όσους έλαβαν γνώση, έχει προκαλέσει η επείγουσα οδηγία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) προς όλες τις διοικήσεις όλων των Υγειονομικών Περιφερειών, που παρουσιάζει αποκλειστικά το Tvxs.gr.

Ads

Με το έγγραφο, το οποίο έχει τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», ζητείται η προσωρινή αναστολή των ΜΕΘ μόνο για 3 μέρες για την τακτική συντήρηση τους, αντίθετα με τη συνηθισμένη πρακτική παλιότερων ετών όταν οι ΜΕΘ έκλειναν περίπου για έναν μήνα, για να συντηρηθούν και ανανεωθούν πλήρως.

Οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων υπηρετούν στις μονάδες περίμεναν πώς και πώς την καλοκαιρινή ανάπαυλα για να ξεκουραστούν. Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, το προσωπικό είναι εξαντλημένο.

image
image

Ads

Ανησυχητικά τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς

Η οδηγία προκαλεί ανησυχία, γιατί δείχνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στη μάχη κατά του ιού, καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι η μετάλλαξη Δέλτα (γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη) θα έχει σαρώσει την Ευρώπη.

Τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε τελευταία του ενημέρωση αναφέρει πως με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η μετάλλαξη Δέλτα, η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού, θα αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου και το 90% έως το τέλος του Αυγούστου. Όπως επισημάνθηκε για την προστασία από την συγκεκριμένη μετάλλαξη απαιτείται ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις και οι ευρωπαίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως το συντομότερο δυνατό, εντός του καλοκαιριού.

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC δρ Αντρέα ‘Αμον για τη μετάλλαξη, που ήδη έχει εντοπιστεί σε 23 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, «δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων […] Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως». Στα «καλά νέα», όπως είπε η διευθύντρια του ECDC, είναι πως «η χορήγηση δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα σημερινά εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα και των συνεπειών της».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, με διπλή δόση, ήταν σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, μια μόνο δόση του εμβολίου είχε μόνο 33% αποτελεσματικότητα.

Με βάση τις προειδοποιήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα, τα στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά, καθώς μόλις το 44% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα Our World in Data, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, ανέρχεται στο 57%. Το δε ποσοστό των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, που σύμφωνα με το ECDC αποτελεί και την προϋπόθεση για υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, είναι μόλις 31%.

image

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί

Επιστήμονες και ειδικοί με παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς τη χαλαρότητα των μέτρων καθώς η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ έχει κάνει την εμφάνισή της καθιστώντας τους ανήσυχους:

Ηλίας Μόσιαλος (LSE)

Ο Ηλίας Μόσιαλος, χθες το βράδυ, σε ανάρτησή του στο Facebook, συνέστησε μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας για τη μετάλλαξη, τονίζοντας ιδιαίτερα «τους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας, τα παιδιά και όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό». Προέβλεψε δε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στους ανεμβολίαστους αλλά και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Αθηνά Λινού, ΕΚΠΑ

Μιλώντας σήμερα για τη μετάλλαξη Δέλτα και τον τουρισμό, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ανέφερε πως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα κρούσματα
γιατί δεν ελέγχονται τα δείγματα με αλληλούχιση και μάλιστα τα δείγματα που έρχονται από το εξωτερικό.

«Δεδομένου ότι αυτό το στέλεχος κυκλοφορεί πλέον σε 90 χώρες είναι πιθανό τα κρούσματα στις εισόδους της χώρας να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας στο στέλεχος Δέλτα. Επομένως, πώς ξέρουμε ότι δεν έχουμε κρούσματα; Τι κάνουμε για να επιτηρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που λόγω του ταξιδιού τους έχουν έρθει σε επαφή με πιθανό κρούσμα; Είναι θεωρητικά αυτά, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα σκεφτόμαστε» επισήμανε.

Πάντως η κα Λινού είναι ανάμεσα στους επιστήμονες που απευθύνουν έκκληση να μην παρερμηνεύεται η απόφαση για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τη φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός.

«Τι ορίζεται συνωστισμός όμως;», διερωτήθηκε η Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε σχετικά: «Η πολιτεία πιέζεται να δώσει κάποιο επίπεδο ελευθερίας στους ανθρώπους αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μια ισχυρή σύσταση. Μπορεί να μην υπάρχει υποχρέωση νομική να φοράμε τη μάσκα, με την δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να το επιβλέψουμε και να το εφαρμόσουμε, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει ισχυρή σύσταση, ώστε οι άνθρωποι να κατανοούν ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά συνεχίζει και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό σύντομα».

Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ «Πανανικολάου»

Ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, έκρουσε τον κίνδυνο σε υψηλούς τόνους. «Από όλους μας εξαρτάται, να πούμε ότι η ινδική μετάλλαξη είναι ο φόβος και ο τρόμος, από τις μεταλλάξεις που μπορεί να αλλάξουν όλο το πρόγραμμα ελέγχου της πανδημίας έχει φοβερή δυνατότητα ταχείας εξάπλωσης, όπως και να προσβάλλει ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

«Το ECDC για όλη την Ευρώπη προβλέπει ότι 50%-55% θα φτάσουν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Και την μετάλλαξη αυτή δεν την πιάνει η μία δόση, θέλει δύο δόσεις και μάλιστα κατά 88%-90%, με μικρότερη αποτελεσματικότητα. Άρα, με χαμηλό τείχος ανοσίας, ταχύτατη εξάπλωση του ιού, φοβόμαστε αύξηση κρουσμάτων και μέσα στο καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Νίκος Καπραβέλος ξεκαθάρισε ότι «η μετάλλαξη αυτή θα εξαπλωθεί ταχέως. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι αναπνευστικός ιός, να έχει μία εποχικότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν την ταχεία εξάπλωση του, ελλείψει και απουσία προληπτικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως οι μάσκες. Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι αν δεν έχουμε υψηλό τείχος ανοσίας, ο ιός αυτός λόγω της φοβερής μεταδοτικότητάς του, ειδικά στελεχών όπως η ινδική μετάλλαξη, έχει μεγάλη ικανότητα διασποράς. Δεν τον εμποδίζει η υψηλή θερμοκρασία, ενώ όλοι οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί έχουν μία μείωση στη διάρκεια του καλοκαιριού. (…) Όλες οι μελέτες λένε ότι όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι μάσκες, οι αποστάσεις, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά στον περιορισμό της διάδοσης».

Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος τόνισε πως «το στέλεχος Δέλτα περιλαμβάνει μία σειρά από μεταλλάξεις. Είναι κάποιες καινούργιες που αυξάνουν την μεταδοτικότητα, κάνουν πιο εύκολο σε έναν συνωστισμό με αυτό το στέλεχος κάποιος μολυσμένος αντί να μολύνει 5 (όπως το στέλεχος που έχουμε στην Ελλάδα) να μολύνει 20-25, ο ίδιος άνθρωπος, με τις ίδιες κινήσεις» και συμπλήρωσε:

«Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα πια. Και αυτός είναι ο κίνδυνος και μέσα στο καλοκαίρι. Μην λέμε ότι μπορεί να έρθει τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Μπορεί να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και συρροές σε δύο εβδομάδες.»

«Μπορεί ένα νησί που ξεκινάει καλά, μέσα σε δύο εβδομάδες να αλλάξει η εικόνα του και να φύγουν οι πάντες από το νησί. Δεν θέλει πολλούς. Ένα-δύο άτομα με την ινδική μετάλλαξη που θα πάνε σε ένα πάρτι ή δύο γεμάτα beach bar θα κάνουν τη ζημιά» υπογράμμισε.