Την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση δεν ολιγώρησε και αναζητά τους υπεύθυνους διατάσσοντας ΕΔΕ, σχετικά με την υπόθεση της κατοχύρωσης του όρου «Τουρκικού Αιγαίου» (TurkAegean) με ευρωπαϊκή σφραγίδα, φαίνεται πως ελληνικά ΜΜΕ – μεταξύ αυτών και πολλά φιλοκυβερνητικά – είχαν αναφερθεί στο θέμα ήδη από το 2021.

Ads

Υπενθυμίζεται, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο που αναρτήθηκε στην ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ο όρος Turkaegean έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021 και έχει ημερομηνία λήξης τη 16η Ιουλίου 2031. Μάλιστα η διαδικασία για την αναγνώριση του όρου έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο του 2021, όταν η EUIPO δέχτηκε την τουρκική αίτηση για παντεντάρισμα του «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

Ο όρος θα χρησιμοποιείται για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Euractiv, υπεύθυνος φορέας να εντοπίσει και να παρέμβει στο θέμα όταν η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα για κατοχύρωση του «Turkaegean» ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ads

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται πλέον είναι το εξής: Γνώριζε η κυβέρνηση για την κατοχύρωση και ολιγώρησε ή «πιάστηκε στον ύπνο»;

Αρχικά πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο φορέας, που το κατοχύρωσε, δεν ήταν το επίσημο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας, αλλά κάποιο «ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη». 

Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις ενημέρωσε πως θα κινηθεί νομικά κατά της διαδικασίας, αν και πλέον ίσως να είναι αργά για να ανατραπεί η απόφαση, που κατοχυρώνει την επίσημη χρήση του όρου «Τουρκικό Αιγαίο». Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να αποποιηθεί των ευθυνών, δείχνοντας ως υπεύθυνους για το φιάσκο τους υπαλλήλους, που δεν ενημέρωσαν σχετικά με τις εξελίξεις. Όπως διέρρευσε μάλιστα με δική του «εντολή» διέταξε ΕΔΕ για  διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων». 

Όμως δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων είχαν «ενημερώσει» για το ζήτημα, αρκετούς μήνες πριν, για την ακρίβεια σχεδόν ένα χρόνο πριν. Όμως φαίνεται πως ούτε η ηγεσία του υπουργείου, ούτε η κυβέρνηση είχαν ακούσει τον… «σαματά».

Ενδεικτικά ορισμένα δημοσιεύματα: 

image

image

image

image

image

image