Με την έγκριση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η Τουρκία κατοχύρωσε τον εμπορικό όρο «Τουρκικό Αιγαίο» (Turkaegean), γεγονός που προκαλεί ερωτήματα και αντιδράσεις για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ads

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Ναυτεμπορική, έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, μετά από αίτημα της Τουρκίας, αναφέρει ότι ο όρος Turkaegean έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021 και έχει ημερομηνία λήξης τη 16η Ιουλίου 2031.

image

Ο όρος θα χρησιμοποιείται για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, απέρριψε τον Ιούνιο το σχετικό αίτημα της Άγκυρας να αναγνωριστεί ο όρος, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν λάθη στην αίτηση και έδωσε περιθώριο 6 μηνών στις τουρκικές αρχές να υποβάλουν εκ νέου αίτημα.

Ads

«Επιθετικό και απαράδεκτο» χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Τwriter, αναφέρει τα εξής: «Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της».