Περαιτέρω πτώση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης της δανειοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, παρά τις εξαγγελίες των τραπεζιτών ότι θα ρίξουν «ζεστό» χρήμα στην αγορά. Τα νέα δάνεια, αυξήθηκαν 1,2% τον Σεπτέμβριο, έναντι 1,4% που ήταν ο ρυθμός τον Αύγουστο.

Ads

Η ετήσια αύξηση της δανειοδότησης έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση από το τέλος του 2009, που ο ρυθμός είχε διαμορφωθεί στο 4,1%.

Αναλυτικότερα, η δανειοδότηση των επιχειρήσεων το Σεπτέμβριο ήταν 1.118 εκ. ευρώ και ο ρυθμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2%.

Τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 65 εκατομμύρια ευρώ, με τον ρυθμό να αυξάνεται στο 1,3% από το 0,8% τον Αύγουστο.

Ads

Τέλος, όσον αφορά στη δανειοδότηση των ιδιωτών, εμφανίζεται αρνητική κατά 175 εκατομμύρια ευρώ με τον ρυθμό να διαμορφώνεται στο 0,1% από 0,6% τον Αύγουστο.Σε πολλές κατηγορίες δανείων σημειώθηκε αρνητική καθαρή ροή κάτι που σημαίνει ότι περισσότερα δάνεια αποπληρώθηκαν παρά δόθηκαν.

Στους επιμέρους τομείς, στο 1% διαμορφώθηκε η αύξηση των στεγαστικών (αρνητική ροή 66 εκατομμύρια), στο -2,1% των καταναλωτικών δανείων (αρνητική καθαρή ροή 66 εκατομμύρια) και στο 1,6% των “λοιπών δανείων” από το 1,7 του Αυγούστου (θετική ροή 61 εκατομμύρια).