Το Σεπτέμβριο του 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1.311 εκατ. ευρώ, δηλαδή εμφάνισε μείωση κατά 169 εκατ. ευρώ ή 11,4% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ads

Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων και εισοδημάτων.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 734 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορά καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 270 και 147 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009 κατά 6,2%. Σημειώνεται ότι μέχρι και τον μήνα Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των εξαγωγών εκτός καυσίμων και πλοίων ήταν αρνητικός ενώ τους δύο επόμενους μήνες παρουσίασε μόνο οριακή άνοδο. Οι εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκαν κατά 23,3% έναντι του Σεπτεμβρίου 2009.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 108 εκατ. ευρώ λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 142 εκατ. ευρώ και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες κατά 41 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι τόσο οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες όσο και οι πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες εμφάνισαν μείωση κατά 5,1% και 4,1% αντίστοιχα έναντι του Σεπτεμβρίου 2009. Αντίθετα, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) συνέχισαν και το Σεπτέμβριο να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό (18,6%).

Ads

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 88 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αυξήθηκε κατά 168 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2009 λόγω της μείωσης των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των μεταβιβαστικών πληρωμών του ίδιου τομέα προς την ΕΕ. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)