Περαιτέρω μείωση κατέγραψε τον Αύγουστο ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων από τις τράπεζες, υποχωρώντας στο 1,5%, από 2,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ads

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης τόσο προς τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες-ατομικές επιχειρήσεις, όσο και προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Αυγούστου έφθασε στα 262,08 δις ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις κατέγραψε αρνητική ροή, δηλαδή πληρώθηκαν περισσότερα δάνεια απ’ όσα εκταμιεύθηκαν από τις τράπεζες. Επιπλέον η καθαρή ροή χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ήταν αρνητική για το μήνα Αύγουστο (-1,12 δις ευρώ) καθώς οι αποπληρωμές των υφιστάμενων δανείων και οι διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών υπερέβησαν τις εκταμιεύσεις νέων πιστώσεων.

Ads

Οι συνολικές τους οφειλές (συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων που έχουν εκδοθεί) έφθασαν τα 128,96 δις ευρώ στο οκτάμηνο καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξεως του 2,3% από 3,4% που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Τον Αύγουστο η καθαρή ροή προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική, – 695 εκ. ευρώ.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Προς τους ελεύθερους επαγγελματίες η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 169 εκ. ευρώ τον Αύγουστο και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των δανείων αυτών επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2010: 0,6%, Ιούλιος 2010: 2,8%).

Χρηματοδότηση των νοικοκυριών

Ανάλογη εικόνα εμφανίζει και ο τομέας των νοικοκυριών. Οι συνολικές τους οφειλές προς τις Τράπεζες στο τέλος Αυγούστου έφθασαν τα 119,36 δις ευρώ εμφανίζοντας αύξηση μόλις κατά 0,6% σε σχέση με πέρυσι. Στο επτάμηνο τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έτρεχαν με ρυθμό 1%, ενώ τον Αύγουστο η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική (-258 εκ. ευρώ).

Η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική κατά 192 εκ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010 (Αύγουστος 2009: θετική καθαρή ροή 42 εκατ. ευρώ) και o ετήσιος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε (Αύγουστος 2010: 1,6%, Ιούλιος 2010: 1,9%).

Στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 26 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2009: θετική καθαρή ροή 91 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2010: -1,5%, Ιούλιος 2010: -1,1%).

Λαφαζάνης: χρειάζεται εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

«Τα άκρως δυσμενή στοιχεία για την πιστωτική επέκταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία βουλιάζει σε όλο και πιο βαθιά και απότομη ύφεση, στην οποία συντείνει η απαράδεκτη στάση των τραπεζών. Αυτήν την ώρα αντί να προικοδοτούνται οι τράπεζες, οι οποίες δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ, με δεκάδες δις ευρώ πρέπει να ακολουθηθεί μια νέα στρατηγική εθνικοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως μέρος ενός συνολικού προοδευτικού και σοσιαλιστικού προγράμματος διεξόδου από την κρίση» δήλωσε σχετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.