Απορρίπτει το ενδεχόμενο νέα αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στην Ενδιάμεση Έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβερνητική πολιτική για την αύξηση των εσόδων πρέπει να προσανατολιστεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Η ΤτΕ προβλέπει, επίσης, ύφεση της τάξεως του 4%, ανεργία 12% και μείωση των πραγματικών μας αποδοχών κατά 8%, οι οποία για τους δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 17%.

Ads

Στην έκθεση που υπέβαλλε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος συστήνονται ακόμη στρατηγικές συμμαχίες και συγχωνεύσεις στις Τράπεζες, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και πιστή υλοποίηση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η έξοδος από την κρίση εναπόκειται στους ίδιους τους Ελληνες αρχικά με τη σχολαστική τήρηση των στόχων του Προγράμματος Προσαρμογής, τους οποίους «πρέπει να υπερακοντίζουμε, δίνοντας το σαφές μήνυμα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή βαδίζει με ταχείς ρυθμούς». Επίσης, με την εκπόνηση και ταχεία εφαρμογή ενός συνεκτικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη, «που θα καταδεικνύει πειστικά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί κατ’ αρχάς να ανακάμψει γρήγορα και στη συνέχεια να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στηριζόμενη σε νέες, υγιείς βάσεις».

Ως προϋποθέσεις για την αύξηση των εξαγωγών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα πειστούν και οι αγορές ότι η δυναμική του χρέους θα αντιστραφεί, επισημαίνονται όχι μόνο η επίτευξη των σημαντικών δημοσιονομικών στόχων, αλλά και η εδραίωση, στα επόμενα δυόμισι χρόνια. «Ήδη η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη, ωστόσο ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς και δεν δικαιολογείται εφησυχασμός».

Ads

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και η αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων -που είναι ασφαλώς απαραίτητη- πρέπει να προσανατολιστεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Περαιτέρω αύξηση της επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων».

Σχετικά με την περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, «δεν αποτελεί θεωρητικά την ιδανικότερη επιλογή για την αύξηση των εσόδων. Υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο, η πολιτική αυτή θα αποδειχθεί χρήσιμη, αν συνοδευθεί από ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος για την εφαρμογή νέων πρακτικών και αποτελεσματικών μεθόδων σύλληψης της φοροδιαφυγής».

Η δημοσιονομική προσαρμογή, για να είναι πιο αποτελεσματική τα επόμενα χρόνια, πρέπει να στηριχθεί κυρίως στη μείωση των δαπανών. Θα είναι βιώσιμη και επιτυχής, αν προκύψει από τη ριζική αναδιάρθρωση του κράτους σε όλες τις βαθμίδες του. Παρότι η δημοσιονομική προσαρμογή παρουσιάζει αξιόλογη πρόοδο, «οι κίνδυνοι αποκλίσεων από τους στόχους εξακολουθούν να είναι υψηλοί» και ενισχύονται από την επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης του 2009, που είναι πιθανό να επηρεάσει και το λόγο ελλείμματος/ΑΕΠ το 2010.

Για το τραπεζικό σύστημα σημειώενται ότι τα μεγέθη του δεν θα μεταβληθούν επί τα βελτίω, εάν πρωτίστως δεν διορθωθούν οι παράγοντες εκείνοι που ασκούν πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών και κατ’ επέκταση στη δυνατότητά τους να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Ζητά «να επανεξετάσουν οι τράπεζες το επιχειρηματικό υπόδειγμα λειτουργίας τους, επιδιώκοντας τη διατήρηση υψηλού επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, σχηματίζοντας επαρκείς προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και εξορθολογίζοντας τα έξοδά τους». Συμπληρώνει ότι «η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και η πραγματοποίηση συγχωνεύσεων, λόγω των θετικών συνεργειών που συνεπάγονται, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν θετικά στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων».

“Λουκέτα” και συγχωνεύσεις προτείνει ο Προβόπουλος

Μεταξύ άλλων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, ο κ. Προβόπουλος συνιστά να μπει «λουκέτο» σε ΤΕΙ και ΚΑΠΗ αλλά και να γίνουν συγχωνεύσεις των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών και μειώσεις δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών στην περιφέρεια της χώρας.

«Πολλοί φορείς που χρηματοδοτούνται από τους δήμους, όπως για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ, θα πρέπει να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως π.χ. εκδρομές στο εξωτερικό ή δωρεάν διακοπές, για μία πενταετία, έως ότου αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι λειτουργικές δαπάνες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι εξαιρετικά υψηλές και θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για τη συγκράτησή τους. Υπάρχει κατ’ αρχάς πολύ μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων, ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέα τμήματα για το αντικείμενο των οποίων δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά», επισημαίνει για τα ΤΕΙ, ενώ για τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υποστηρίζει:

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Πρίσμα και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως υποστήριξε «θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευτούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους» υποστήριξε.

Χαρακτηρίζει επιπλέον αδιανόητο υπερχρεωμένοι Δήμοι να διατηρούν ραδιοφωνικούς σταθμούς με εκατοντάδες δημοσιογράφους. Ζητά επίσης την άμεση συγχώνευση ή κατάργηση των 5.000 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αλλά και περιορισμό των ΤΕΙ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε ένα κρίσιμο σημείο του δρόμου και δεν πρέπει να κοπεί αυτή η προσπάθεια για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού. «Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά.