Στο 3,71% από 3,61% τον Ιούνιο διαμορφώθηκε τον Ιούλιο το επιτόκιο καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Από την αρχή του έτους η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών πιέζει τα επιτόκια καταθέσεων προς τα πάνω. Το Δεκέμβριο του 2009 το συγκεκριμένο επιτόκιο κυμαινόταν στο 2,10%.

Ads

Στο σκέλος των χορηγήσεων, τα επιτόκια με εξαίρεση αυτά των επιχειρηματικών δανείων για ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρουσίασε πτώση κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στο 14,29%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο τον Ιούλιο του 2010 κατά 0,27% και διαμορφώθηκε στο 6,73%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,91%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 0,84% και διαμορφώθηκε στο 4,73%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 0,28% και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο 3,54%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη σημείωσε περαιτέρω πτώση κατά 0,13% και διαμορφώθηκε στο 4,52%.

Ads