Μεγάλες και οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Με μόνη εξαίρεση το ΛαΟΣ , τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τα μέτρα ενώ οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αντίθετα, οι διεθνείς αγορές και οι Βρυξέλλες επικρότησαν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από κόμματα και συνδικάτα. Μάλιστα, από το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών, στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων:

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι τα νέα αυτά μέτρα «παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό, βαθαίνουν την ύφεση και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών» και συγχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε 5 ολόκληρους μήνες». «Αν είχε πάρει τα μέτρα νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα και λιγότερα επώδυνα. Και δεν θα τα επέβαλαν κοινοτικοί ‘ελεγκτές», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από το άλλο διαμέρισμα της πολυκατοικίας, όμως, ο Γιώργος Καρατζαφέρης συμφώνησε επί της αρχής με τα μέτρα. «Όλα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Έλληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα. Σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Για άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο, κάνει λόγο το ΚΚΕ καλώντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους ώστε εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να τα ανακαλέσει. «Είναι ντροπή τα βάρβαρα μέτρα να περάσουν χωρίς λαϊκή αντεπίθεση. Έχει σημασία ο λαός να δείξει πως θα τα σμπαραλιάσει στην πράξη» δήλωσε χαρακτηριστικά η γ.γ. Αλέκα Παπαρήγα. Η γ.γ. του ΚΚΕ είπε πως «αυτό που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες».

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. «Η κυβέρνηση υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποτάσσοντας την ελληνική οικονομία στις διαθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου. Ο σημερινός δημοσιονομικός στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας είναι απόρροια του σημερινού νεοφιλελεύθερου πλαισίου της Ε.Ε», σημειώνει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα συνδικάτα

Προαναγγέλλοντας σφοδρές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε μονομερή και άδικα τα μέτρα, υποστηρίζοντας πως «για άλλη μία φορά τα κορόιδα πληρώνουν». «Οι καρχαρίες των Αγορών και των πολιτικών προϊσταμένων τους στην Ε.Έ. πήραν με τα κυβερνητικά μέτρα κυριολεκτικά ΣΑΡΚΑ από τη μισθωτή εργασία και την πραγματική οικονομία», υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «τα δημοσιοικονομικά προβλήματα της χώρας και τα αδιέξοδα της κρίσης καλούνται για μια ακόμα φορά να τα φορτωθούν οι απλοί άνθρωποι του μόχθου για να ικανοποιηθούν οι Νεοφιλελεύθεροι των Βρυξελλών και οι κερδοσκόποι των αγορών».«Θα βρεθούμε στους δρόμους με όλες μας τις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει κοινωνική έκρηξη», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος. «Ο λαός σε λίγο θα αρχίσει να πεινάει».

«Σκληρά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στάσης πληρωμών, από το ελληνικό κράτος, λόγω των πολλών λαθών, που έγιναν από τους διαχειριστές τους με τις πελατειακές σχέσεις». «Από αύριο, όμως, θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι, και κυρίως η κυβέρνηση, να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγή, αλλά και για μέτρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα, που είναι μπροστά μας, της στάσης πληρωμών από την πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος.

«Το ταμείο είναι μείον, όμως δεν θα φθάσουμε ούτε στην παύση πληρωμών, ούτε στη στάση εμπορίου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα των μέτρων για να μη φθάσουμε μετά από ένα χρόνο στην ίδια θέση, που βρισκόμαστε σήμερα».

Οι αντιδράσεις των παραγωγικών τάξεων

Τα νέα μέτρα, μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους, πλήττουν κύρια τις μικρότερες επιχειρήσεις, σημειώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας που εκτιμά ότι οι κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος είναι πολύ σοβαρές καθώς οι επιπτώσεις των μέτρων θα είναι άμεσες στη λειτουργία της αγοράς. Το ΒΕΑ σημειώνει ότι «τα νέα μέτρα εισοδηματικής περικοπής στο δημόσιο τομέα πλήττουν για πρώτη φορά την πελατεία των ιδίων των κομμάτων, τα οποία με τις τακτικές τους οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός υπέρογκου και αναποτελεσματικού δημοσίου τομέα και τα οποία φέρουν και το βάρος της σημερινής κατάστασής του».

Την άμεση προώθηση αναπτυξιακών μέτρων ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος καθώς κρίνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση «και το πιθανότερο είναι ότι θα υπονομεύσουν, αντί να ενισχύσουν, την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης», σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ε.Β.Ε.Α., Κωνσταντίνου Μίχαλου.

«Με μαθηματική ακρίβεια τα μέτρα οδηγούν στην μείωση της κατανάλωσης, στην συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης και την οικονομία σε βαθιά ύφεση» σημειώνει από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας τονίζοντας ότι «και όλα αυτά ενώ δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως το παρεμπόριο, την εμπορική συγκέντρωση και τη γκετοποίηση μέσω της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας». Ο ΕΣΑ εκτιμά ότι πρόκειται για μια μονόπλευρη παρέμβαση που δεν λαμβάνει υπόψη τη πραγματικότητα της αγοράς.

«Τα μέτρα ήταν αναγκαία για να αποφύγει η χώρα μας την χρεοκοπία», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής. Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ εκτιμά πως τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την ύφεση και πως γι’ αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πακέτο νέων αναπτυξιακών μέτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής. Στο ερώτημα αν υπάρχει θέμα επέκτασης των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κυριαζής είπε από τα κυβερνητικά μέτρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα «αλλά η κρίση πλήττει εξίσου τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Δύσπιστος για την επιτυχία των μέτρων εάν δεν υπάρξει και αναπτυξιακή διάσταση στην οικονομία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Θ. Βάρδας. Σημείωσε ότι ο «ΣΕΛΠΕ, όπως όλοι οι Έλληνες, εύχεται τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης να αποδειχτούν αποτελεσματικά ως προς τους στόχους τους», επεσήμανε όμως παράλληλα ότι «η επιτυχία τους θα κριθεί από την πραγματοποίηση του στόχου ανάπτυξης του ΑΕΠ οποίος ήδη εντός πέντε μηνών έχει αναθεωρηθεί από -0,3% σε -2,0%».

Χαιρετίζουν τα μέτρα από το εξωτερικό

Τα μέτρα επικρότησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παράλληλα ζήτησε από τη Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και συνακόλουθα να ενισχυθεί και πάλι το ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε το «σεβασμό» του για τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία δείχνουν πως «η Ελλάδα κάνει πραγματικά προσπάθειες» για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, δήλωσε εκπρόσωπος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε τα μέτρα εξαιρετικά σημαντικά για τη σταθερότητα του ευρώ, τονίζοντας πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν υπευθυνότητα προς την Ευρώπη και το ενιαίο νόμισμα. Όταν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση της Ε.Ε. για τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Barroso ανέφερε ότι τα σημερινά μέτρα βεβαιώνουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 4% το 2010 και να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα μέτρα για μείωση των δαπανών και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζοντάς τα ως πολύ σημαντικά στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή πορεία για τη μείωση του ελλείμματός της, επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε. Είναι πολύ σημαντική, ωστόσο, η εφαρμογή τους, τόνισε, προσθέτοντας ότι «Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, σε συνδυασμό με αποφασιστικές δομικές μεταρρυθμίσεις… είναι υψίστης σημασίας. Επίσης είναι σημαντική και για τη συνολική χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Christine Lagarde δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μέτρησε σωστά την κατάσταση», χαιρετίζοντας τα «ισχυρά και χειροπιαστά» μέτρα, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Συγχαίρω τη σαφήνεια και τον ρεαλισμό της ελληνικής κυβέρνησης και τον εφικτό χαρακτήρα της δέσμης των μέτρων που θα εφαρμοστούν», σημείωσε.

Την ικανοποίησή του για «τα πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα» εκφράζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από την Φρανκφούρτη. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ χαρακτηρίζει «αναγκαία» και «κατάλληλα» τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, και τονίζει ότι η πρόθεση για την άμεση εφαρμογή τους δείχνει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα τη δημοσιονομική σταθεροποίηση μέσα στο 2010.

Θετικά υποδέχθηκαν και οι οίκοι αξιολόγησης Moody‘s και Fitch τα νέα μέτρα. «Το νέο πακέτο μέτρων ενισχύει την αξιοπιστία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» ανέφερε σχετικά η Moody’s, σύμφωνα με το Reuters. Tα μέτρα «αυστηρότητας», η αξία των οποίων κυμαίνεται στα 4,8 δισ. ευρώ, αντανακλούν «σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει τον έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών», σημειώνει η Moody’s. O οίκος ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση Α2 της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας συνδέεται με την εφαρμογή του ΠΣΑ.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του οίκου Fitch: «Θεωρούμε ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 φαίνεται περισσότερο αξιόπιστος τώρα, αλλά η πλήρης και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του θα είναι στοιχείο κλειδί για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την δημοσιονομική σταθερότητα θα παραμείνουν». Ο Πολ Ρόκινς, ανώτερο στέλεχος της Fitch, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα να δείξει ότι συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ+ και τις «αρνητικές» προοπτικές.

Έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο

Στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου προχωρεί το ελληνικό Δημόσιο, μετά τη θετική αντιμετώπιση που έτυχε από τις ευρωπαϊκές αγορές η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Στόχος η κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, οι ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ για το δίμηνο Απριλίου – Μαϊου.

Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,4% με 6,45%. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα και διαχειριστές είναι οι Barclays, HSBC, Nomura, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του ομολόγου το spread διαμορφώθηκε στις 296 μονάδες, έναντι 286 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη.

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος βλέπει το ΙΟΒΕ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος βλέπει το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων κυβερνητικών μέτρων από την κυβέρνηση. Η νέα επιδείνωση εκπορεύεται από εξασθένηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα τις κατασκευές, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα καταγράφει πτώση κατά 3,7 μονάδες και διαμορφώνεται στις 72,4 μονάδες, μετά την πρόσκαιρη όπως φαίνεται σταθεροποίησή του τον Ιανουάριο.

Αναφερόμενο στα νέα μέτρα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η οριστικοποίησή τους ήταν απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στα νέα δύσκολα δεδομένα.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Φεβρουάριο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, μετά από 10 μήνες απρόσκοπτης βελτίωσης, και διαμορφώθηκε στις 97,4 μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις 95,9 μονάδες στην Ευρωζώνη, σε επίπεδα πολύ κοντά στους μακροχρόνιους μέσους όρους. η στην Ευρωζώνη.