Διευκρινίσεις έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς σχετικά με τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να πήρε ως εφάπαξ 1 εκατ. ευρώ και τις επιθέσεις περί «κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών». Όπως εξηγεί ουδέποτε δούλεψε στο δημόσιο, ενώ το ποσό που αναφέρεται ως εφάπαξ αποτελεί αποζημίωση από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που είχε ασφαλίσει όλους τους εργαζόμενούς της η ολλανδική τράπεζα «ABN-AMRO» στην οποία εργαζόταν επί 35 χρόνια, αλλά και αποζημίωση από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο επίσης λειτουργούσε με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο και για όλους τους εργαζόμενους.

Ads

 
Δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Δ. Τσουκαλάς την περίοδο 2010-2011 «έλαβε 350.000 ευρώ και 650.000 ευρώ αντίστοιχα ως εφάπαξ από την εποχή που ήταν συνδικαλιστής και πρόεδρος της ΟΤΟΕ». «Πρόεδρος ήμουν μέχρι τα τέλη του 2006, ενώ από την τράπεζα αποχώρησα και έλαβα την αποζημίωση τον Δεκέμβριο του 2010», σημειώνει. Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε:
 
«Με αφορμή την σημερινή δημοσίευση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του έτους 2012 και ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων, όπου ε άλλες τέτοιου είδους γενικόλογες ειδήσεις, νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης το θέμα:
 
Συγκεκριμένα, μετά από 35 συνεχή έτη εργασίας στην ολλανδική τράπεζα «ABN-AMRO» αποχώρησα το Δεκέμβριο του 2010 (πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής), έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ασφαλίσει όλο της το προσωπικό με τους ίδιους όρους στην ασφαλιστική εταιρεία «GENERALLI» σε ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, από όπου παρέλαβα την επιταγή της αποζημίωσής μου, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εφάπαξ, αλλά αποζημίωση από ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα.
 
Η αποζημίωση αυτή προκύπτει από ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τα χρόνια υπηρεσίας, το μισθό, το συντελεστή γήρατος, καθώς και δύο ακόμη ασφαλιστικούς συντελεστές, που διαμορφώνουν το τελικό ποσό. Το υπόλοιπο δε μέρος του ποσού αυτού αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποζημίωση της τράπεζας, πρόγραμμα που και αυτό λειτουργούσε το ίδιο για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.
 
Επειδή σε ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι πήρα την αποζημίωση της «GENERALLI» όταν ήμουν πρόεδρος στην ΟΤΟΕ σας πληροφορώ ότι πρόεδρος ήμουν μέχρι τα τέλη του 2006, ενώ από την τράπεζα αποχώρησα και έλαβα την αποζημίωση τον Δεκέμβριο του 2010.
 
Αν κάποιοι επιθυμούν να συσχετίσουν τον μύθο περί κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών με την περίπτωση μου, βρήκαν λάθος παράδειγμα. Δεν είχα πότε στη ζωή μου εργοδότη το Δημόσιο.
 
Δεν έχω ποτέ στη ζωή μισθοδοτηθεί από το Δημόσιο και είμαι από τα ελάχιστα παραδείγματα συνδικαλιστών που δεν προέρχεται από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Κατά την διάρκεια της θητείας μου , ως Προέδρου της ΟΤΟΕ, συνέχιζα να αμείβομαι από την ιδιωτική τράπεζα της οποίας ήμουν υπάλληλος.
 
Όσον αφορά δε τα ακίνητα, η πλειονότητα των δημοσιευμάτων παρουσιάζει όσα ανήκουν εξ ημισείας σε έμενα και τη σύζυγό μου με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50%, ως δύο ακίνητα και όχι ως ένα, ερμηνεύοντας λανθασμένα τη δήλωση. Όλα τα ακίνητα προέρχονται από κληρονομιά. Το μόνο ακίνητο που αγόρασα στη ζωή μου εξ ημισείας με τη σύζυγό μου είναι αυτό της Βάρης με δάνειο στις αρχές του 2010.
Η ίδια λανθασμένη ερμηνεία γίνεται και στην περίπτωση των οχημάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα «έχω» τρία οχήματα και δύο μοτοσυκλέτες, ενώ στην πραγματικότητα ένα αυτοκίνητο έχω στην κυριότητά μου, ένα δεύτερο εξ ημισείας με τη σύζυγό μου, παλαιάς κυκλοφορίας και τα δύο, και μία μοτοσικλέτα.
 
Τέλος, ως μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, οι φορολογικές μου δηλώσεις είναι διάφανες μιας και δεν είχα ποτέ κάτι να κρύψω, όλα τα χρόνια πλήρωνα και πληρώνω την εφορία με τα ποσά που μου αναλογούν ως ίσος προς ίσο με τον κάθε φορολογούμενο πολίτη».

Χαρτοφυλάκια σε JP Morgan και Black Rock οι Τσακαλώτος και Σταθάκης

Μεγάλα χαρτοφυλάκια σε εταιρείες, όπως η JP Morgan και η Black Rock, κατέχουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις πόθεν έσχες.
 
Ειδικότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τις 500.000 ευρώ με ένα μεγάλο μέρος να έχει επενδυθεί, σύμφωνα με τον Σκάι, στην JP Morgan και την Black Rock. Εξίσου μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε αμοιβαία κεφάλαια δηλώνει ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει επενδύσει συνολικά 426.000 ευρώ στις ίδιες, αλλά και άλλες αντίστοιχες εταιρείες. 

Ads