Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «σήμερα καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με βάση την ευθύνη που μας βαραίνει». «Μιλήσατε όλοι για τον εκβιασμό. Πιστεύετε πως ήταν αληθινός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός. Αν πραγματικά πιστεύετε πως  ήταν πραγματικός, τότε ακούω εναλλακτικές που έχετε να μου προτείνετε. Αν όχι τότε θα πρέπει να αναλάβουμε το βάρος αυτής της ευθύνης. Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει, αλλά και ο τελευταίος που θα προσχωρήσει στα σχέδια των αντιπάλων για να μετατραπεί αυτή η κυβέρνηση σε μια “παρένθεση” ».

Ads

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι μια δύσκολη συμφωνία, ωστόσο στη δευτερολογία του επισήμανε τις δυνατότητες που δίνει το αναπτυξιακό πακέτο, η χρηματοδότηση και η αναδιάρθρωση του χρέους. «Είναι μια δύσκολη συμφωνία που όμως μπορεί να δώσει μια διέξοδο από την κρίση», τόνισε. «Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα Success story, όμως σε αυτή τη χώρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και να αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαίου και την υπερηφάνεια της κοινωνίας».  

Σχετικά με τις επιλογές που είχε τόνισε πως αυτές ήταν συγκεκριμένες. «Η μία ήταν να αποδεχτώ μια συμφωνία σε πολλά σημεία της οποίας έχω ριζικές διαφωνίες. Η άλλη ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Υπήρχε και μια τρίτη επιλογή: Το σχέδιο Σόιμπλε με το παράλληλο νόμισμα. Αν θέλουμε το σχέδιο Σόιμπλε έχουμε και τώρα χρόνο να τη ζητήσουμε. Αυτό που βάρυνε την απόφασή μου ήταν η ευθύνη να μην οδηγηθεί ο λαός, και ειδικότερα τα χαμηλότερα στρώματα, σε χειρότερη κατάσταση». «Αν έχετε να μου προτείνετε εναλλακτικές τότε να τις ακούσω. Αν όχι θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το βάρος αυτής της ευθύνης. Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει, αλλά και ο τελευταίος που θα προσχωρήσει στα σχέδια των αντιπάλων για να μετατραπεί αυτή η κυβέρνηση σε μια “παρένθεση”». 

Δευτερολογία

Τριτολογία

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δώσαμε έναν σκληρό αγώνα, που είχε και λάθη αλλά για τον οποίο αισθάνομαι περήφανος γιατί ήταν αγώνας με ανιδιοτέλεια, ήταν ένας αγώνας για το δίκιο του λαού. «Όμως ήταν μια μάχη άνιση, απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και εσωτερικά συμφέροντα. Από τη μία ήταν το δίκιο και από την άλλη η οικονομική ισχύς και αυτός ήταν ένας δύσκολος αγώνας, που όμως άφησε παρακαταθήκη και πιστεύω πως ο σπόρος θα καρποφορήσει στην Ευρώπη». «Αφήσαμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας», δήλωσε και έκανε λόγο για μια ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση που άνοιξε στην Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ευρωπαϊκές δυνάμεις, ανάμεσα στις οποίες και οι σοσιαλδημοκράτες, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μειμαράκη, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στάθηκε ενάντια στον αγώνα της Ελλάδας. 

«Είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε όσους αντιστέκονται και σε εκείνους που παραδίδονται αμαχητί», τόνισε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του δίκιου των ασθενέστερων και των εργαζομένων, αλλά ούτε και να κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν να αποτελέσει παρένθεση. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία, είπε «θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν θα κάνει πίσω στη δέσμευση για τον αγώνα μέχρι τέλους». 

Ads

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο μεγάλος αντίπαλος για τις δυνάμεις της προόδου και της Αριστεράς στη χώρα βρίσκονται εντός των τειχών και εδώ πρέπει να δώσουμε τη μάχη, ενάντια στα καρτέλ, τα μονοπώλια, τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, με το ίδιο πάθος που πάλεψε στο εξωτερικό, για να δώσει τη μάχη της στο εσωτερικό. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπει μία τάξη σε αυτή τη χώρα», τόνισε.