Θεσμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο. Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των 4 μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή.

Ads

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, αλλά σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα. 

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ads

Σημαντική η ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

“Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

“Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Μια συμφωνία, όπως τόνισε, “που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο”.

Συμφωνία για τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως “σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων”. Πρόκειται, είπε, “για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο”. Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς. “Προχωρούμε”, πρόσθεσε, “και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου”.

Έργο υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB

“Μιλήσαμε επίσης για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας. Σημείωσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη τη δυνατότητα “ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα”.

“Η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα, μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όχι μόνο για το σημαντικό πρότζεκτ του East Med, αλλά και για την προοπτική της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. 

Νετανιάχου: Τιμή για το Ισραήλ η πρόσκληση στις εργασίες της Τετραμερούς

Στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τους τέσσερις ηγέτες “φίλους” και τόνισε τη σημασία και την τιμή που αποτελεί για τον ίδιο και το Ισραήλ η πρόσκληση για συμμετοχή του στις σημερινές εργασίες της Τετραμερούς. Ανέφερε ότι στα τέσσερα κράτη υπήρξαν γενναίοι άνθρωποι που προστάτευσαν τις ζωές των Εβραίων στις δυσκολίες που πέρασαν και ευχαρίστησε για τη θέση τους κατά του αντισημιτισμού.

Η τεχνολογία, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τρεις τομείς στους οποίους εντοπίζεται κοινό ενδιαφέρον μεταξύ του Ισραήλ και των τεσσάρων χωρών της Τετραμερούς, όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Αναφορικά με την ενέργεια, συζήτησαν για το πώς μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Αναφερθείς στον EastMed είπε ότι θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός που θα περάσει απ’ το Ισραήλ δια της Κύπρου προς την Ελλάδα και προς τα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί.

“Μιλήσαμε για το Ισλαμικό Kράτος, την Αλ Κάιντα, υπάρχουν κι άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις που κινούνται απ’ το Ιράν. Tην Κυριακή ο Πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει άλλες κυρώσεις κατά του Ιράν”, ανέφερε . Πρόσθεσε ότι “βλέπουμε πόσο μεγάλο χρήμα εισέρχεται στον προϋπολογισμό τέτοιων τρομοκρατικών οργανώσεων και έχουμε πολλές ενδείξεις και ελπίζω ότι και οι Ρώσοι θα πετύχουν τον στόχο τους και όλοι πρέπει να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση”. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δολοφονία Κασόγκι. “Αυτό που συνέβη στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν κάτι φρικτό και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα”. Συμπλήρωσε ότι επίσης “πολύ σημαντικό θέμα για τη σταθερότητα είναι η σταθερότητα στη Σαουδική Αραβία”. Τέλος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκάλεσε την Τετραμερή στο Ισραήλ το επόμενο έτος.

Νταντσίλα: Ο Δούναβης να γίνεις διάδρομος ανάπτυξης

Επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει ένας διάδρομος ανάπτυξης μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα. “Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την υποδομή των μεταφορών και της ενέργειας και υπογραμμίσαμε την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, είπε και τόνισε ότι οι σχέσεις της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία είναι εξαιρετικές και χαρακτηρίζονται από δυναμική και ποιότητα.

Η Ρουμανία, ανέφερε, πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας, τόσο σε τετραμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, και σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας “ανέλαβε να συζητήσει και να δει πώς μπορούμε να χτίσουμε από κοινού αυτές τις μεταβατικές και τις διασυνδετικές δυνατότητες πάνω από τον Δούναβη”. Όπως είπε συζητήθηκε επίσης και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Ικανοποίηση Βούτσιτς

Την ικανοποίησή του για όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Σερβίας Α. Βούτσιτς.  Όπως είπε συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα. “Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας”, ανέφερε. Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Επίσης καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μπορίσοφ: Στόχος η συνεργασία 

Στόχος της Τετραμερούς, στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι να αναπτύξει τις πολιτικές διασυνδεσιμότητας, η δε συνεργασία δεν στρέφεται ποτέ εναντίον τρίτων, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και σημείωσε: «Η συνεργασία μας θέλει να κάνει την ΕΕ πιο ισχυρή». Όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, είπε ότι η διαφοροποίηση της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη σημασία. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε, τέλος, ότι συζήτησαν την πρόταση να εξεταστεί η υποβολή μιας κοινής υποψηφιότητας των 4 κρατών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2030 και άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ