«Η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φερβρουαρίου» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Και οι δύο άντρες επιβεβαίωσαν το κλίμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης κι εστίασαν στην ανάγκη να μην περιοριστεί ο διάλογος μόνο στο παρόν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων αλλά και στο αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον.

Ads

«Θα ξεπεράσουμε την παρανόηση και στο τέλος θα υπάρχει ένας έντιμος συμβιβασμός» εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ενώ υπογράμμισε ότι «σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο». Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μη έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε επίσης ευτυχής για το γεγονός ότι πλέον ξεκινάει συζήτηση για την ουσία του προβλήματος και δίνεται προτεραιότητα στην ατζέντα για την ανάπτυξη, ενώ σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι υπάρχει η πολιτική θέληση να βρεθούν σύντομα λύσεις. «Η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη» συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει βοήθεια και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».

«Το 90% του χρόνου μου ως τώρα το αφιέρωσα στις βραχυπρόθεσμες διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, αλλά τώρα νομίζω ότι ήρθε  πια η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον. Και βεβαίως, όταν έχει 60% ανεργία στους νέους, δεν μπορείς να μιλάς για μέλλον. Άρα, λοιπόν,  το ηχηρό μήνυμα από  τη συζήτηση μας εδώ στις Βρυξέλλες είναι ότι τώρα πια ήρθε η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας προς τον ελληνικό λαό, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.  «Όχι μόνο υποχρεώσεις – υποχρεώσεις –
υποχρεώσεις   και  εφαρμογή – εφαρμογή – εφαρμογή αυτών, αλλά τώρα το μήνυμα το οποίο θα πρέπει να δώσει η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι βοήθεια και αλληλεγγύη προκειμένου να μπορέσουμε  να ξεπεράσουμε αυτή τη δεινή κατάσταση σε κοινωνικό επίπεδο, τόνισε επίσης.

Ads

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=occ3s41wqQM]

Σουλτς: Οι λύσεις βρίσκονται στο διάλογο

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς παρατήρησε ότι οι λύσεις βρίσκονται στον διάλογο μεταξύ των κρατών – μελών και των θεσμών, αν και παραδέχθηκε ότι μέσα στην  Ευρωζώνη υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η κακή συνεννόηση θα μπορέσει να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ένος βιώσιμου σχεδίου για επενδύσεις.

«Αυτό που χρειαζόμαστε για τον ερχόμενο μήνα, δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην απασχόληση στη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι προετοιμασμένο, να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιηθούν, χωρίς καθυστέρηση, κονδύλια για τη λήψη πρωτοβουλιών για την απασχόληση των νέων», είπε συγκεκριμένα ο Μάρτιν Σουλτς.

«Θα ήθελα να τονίσω, ότι ήδη υπήρχε στο πλαίσιο του προγράμματος με την Ε.Ε. ένα ποσό 6 δις και βεβαίως υπάρχει δυνατότητα να καταβληθούν και άλλα χρήματα για το διάστημα 2014 – 2015 σε αυτόν τον στόχο. Θα πρέπει λοιπόν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να καταρτίσουμε ένα σχέδιο, για την πρόσληψη νέων ανέργων, το οποίο βεβαίως, θα συμβάλλει σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα», κατέληξε.