Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην νέα παρέμβασή του στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που διοργανώνει το Βήμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς πολεμικές συνθήκες, τη Μεταπολίτευση, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις διεργασίες στην Αριστερά, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον κατακερματισμό που επικρατεί.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Αυτό είναι κακό τόσο για τη χώρα όσο και για το πολιτικό σύστημα, ακόμα και για το κυβερνών κόμμα», υπογράμμισε ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη για συντονισμό των προοδευτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε: «Το να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 120 ψήφους από το κοινοβούλιο ευτελίζει τον θεσμό», υπενθυμίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το 2019. «Εάν το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα», πρόσθεσε, με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή νέου Προέδρου τον Φεβρουάριο του 2025.
Τσίπρας: Οι αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ-Ανδρουλάκη
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε σκωπτικά: «Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έκανε τίποτα για να ανέβει». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, επικρίνοντας τη δήλωση ότι «μόνο με τις συναινέσεις πάει μπροστά η χώρα».
«Η χώρα πήγε μπροστά και με συγκρούσεις», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα ιστορικά γεγονότα της Μεταπολίτευσης. Τόνισε επίσης την ανάγκη για «ισχυρή, σοβαρή και εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση», αναγνωρίζοντας το έλλειμμα που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα.
«Για να είμαι δίκαιος με τον κ. Ανδρουλάκη, είδα πως χθες διόρθωσε αυτή την εικόνα, λέγοντας ότι “δεν θα συγκυβερνήσω με τη ΝΔ όσο είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”. Όμως, ξέρετε κάτι; Δεν αρκεί να απορρίπτεις κάτι που, τελικά, θα καταλήξει να συμβεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αν δεν κινηθείς σε διαφορετική κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον, κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν έχει επιδείξει διάθεση για διάλογο και συγκλίσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: Τα τρία σενάρια για την «επόμενη μέρα»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε τρία πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε, τα σενάρια είναι τα εξής:
- Συγκυβέρνηση Μητσοτάκη με τα κόμμα της άκρας δεξιάς
- Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ
- Συγκυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων
Τόνισε ότι οι ηγεσίες των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, εάν θέλουν να επιτύχουν μια προοδευτική διακυβέρνηση. Διαφορετικά, θα επικρατήσει ένα από τα δύο εναλλακτικά σενάρια.
Τσίπρας: Τα πεδία σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν αναφέρεται στην ανάγκη για «Λαϊκό Μέτωπο» – ένα ζήτημα που έχει θέσει έντονα στον δημόσιο διάλογο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης – ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι, δεν μιλάω για Λαϊκό Μέτωπο. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα δικά της χαρακτηριστικά».
Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να υπάρξει αναζήτηση και συζήτηση γύρω από ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Χρειάζονται συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων στα μεγάλα ζητήματα: εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική, κοινωνική πολιτική, κράτος δικαίου. Από εκεί και πέρα, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μετεκλογικές ή ακόμη και προεκλογικές συνεργασίες. Αλλά, αυτό που προτείνω, κυρίως, είναι συζήτηση για τις πολιτικές – εναλλακτικές πολιτικές και αντιπολίτευση. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα σήμερα».
Τσίπρας: Η Χάγη και οι «κόκκινες γραμμές»
«Πρέπει να πάμε στη Χάγη με τρεις κόκκινες γραμμές: το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών, το ζήτημα της ασφάλειας των νησιών και την ενότητα του αιγιακού χώρου, με την έννοια ότι δεν μπορεί ελληνικό νησί να βρίσκεται εγκλωβισμένο σε τουρκική υφαλοκρηπίδα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Πριν πάμε όμως στη Χάγη, πρέπει να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα. Γιατί αν δεν το κάνουμε, υπάρχει ο κίνδυνος η Χάγη να τα προσδιορίσει και να τα περιορίσει στα έξι ναυτικά μίλια», προειδοποίησε.
Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι Μητσοτάκης–Σαμαράς
Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα διπλωματικά επιτεύγματα των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «έληξε μια 27ετή διαμάχη». Υπογράμμισε ότι η διατήρηση και η ενίσχυση αυτής της σχέσης και της Συμφωνίας αποτελεί ευθύνη των επόμενων κυβερνήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τη στάση που είχε κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας: «Η συντηρητική παράταξη αρέσκεται επί χρόνια στο σπορ να κατηγορεί για μειοδοσίες». Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι άλλο να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές στρατηγικής και άλλο, με την πρώτη ευκαιρία, να επικαλούμαστε εθνική προδοσία ή εθνική μειοδοσία». Αναφέρθηκε επίσης στη ρητορική που επικράτησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018-19.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα εσωκομματικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. «Τώρα βλέπουμε τον κ. Σαμαρά να έρχεται και τον κ. Μητσοτάκη, που ήταν χέρι-χέρι μαζί του σε αυτή την οξύτατη και λαϊκιστική στάση, να τον κατηγορεί ότι “η πατριδοκαπηλία είναι το καταφύγιο των απατεώνων”».
Χρησιμοποιώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε: «Να θυμηθώ κάτι που έλεγε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης: “Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι”. Έτσι την πάτησε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σαμαρά». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει κάποια στιγμή να επιτύχει το επίπεδο όπου οι αντιπαραθέσεις θα γίνονται χωρίς τη χρήση όρων που αφήνουν πληγές στην πολιτική ζωή και καλλιεργούν ένα κλίμα τοξικότητας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >