Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία ζήτησε με δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Θράκης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραβατική δραστηριότητα της γειτονικής χώρας.

Ads

Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να σταματήσει η τακτική της αδράνειας και του κατευνασμού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως πρέπει να «επαναφέρουμε το λόγο μας και τη δράση μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «πήραμε μία σειρά από θετικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την παραβατική της δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου», ενώ ζήτησε και την επέκτασή τους. «Οι κυρώσεις αυτές πρέπει δυστυχώς από ό,τι φαίνεται να επεκταθούν και σε ότι αφορά την παραβατική δραστηριότητα νότια της Κρήτης».

«Από εδώ από την Αλεξανδρούπολη πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πως ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτή την κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η μονομερής ενέργεια σε συνεννόηση με την σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία, πέρα και έξω από κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου είναι μία προκλητική συμπεριφορά που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της, σημειώνοντας πως «είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η πολιτική του κατευνασμού προκειμένου να μειώσει η Τουρκία της προσφυγικές ροές δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε αυτή την εξέλιξη να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας».

Ads

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «διπλά αρνητική την εξέλιξη αυτή», διότι όπως είπε «και έχουμε ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και ταυτόχρονα δεν έχουμε καμία εξέλιξη σε ότι αφορά τη σωστή τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό»

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει δύναμη φωνής και πυγμής που δεν έχει. Χρειαζόμαστε μία εθνική στρατηγική που να αναδεικνύει τα προβλήματα στη διάστασή τους και συμμαχίες, προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοιου είδους κινήσεις».

Ερωτηθείς για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο ήρθε για να μείνει. Συνεπώς οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δε χωράνε στο ζήτημα αυτό επικοινωνιακού χαρακτήρα προσεγγίσεις αλλά μία στρατηγική που να έχει αποτελεσματικότητα». «Νομίζω ότι και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση πολύ σύντομα βρέθηκε απέναντι στις αντιφάσεις μίας ρητορικής επικοινωνιακού χαρακτήρα που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά, κατηγορώντας τότε ότι το πρόβλημα το δημιουργεί δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με την πραγματικότητα, έστω και αργά. Το πρόβλημα διογκώθηκε και διευρύνθηκε τους τελευταίους 4- 5 μήνες, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσμενής» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «απαιτείται στρατηγική, σχεδιασμός, ετοιμότητα και κυρίως απαιτείται μία πιο ορθολογική αντιμετώπιση χωρίς ιδεοληψίες και εντάσεις που μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν».

«Αντίθετη η τοπική κοινωνία με την προοπτική εξόρυξης χρυσού»

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο των εξορύξεων χρυσού στη Θράκη, τόνισε πως συζήτησε το θέμα με τους δημάρχους της περιοχής, υπογραμμίζοντας «την πάγια αντίθεση της τοπικής κοινωνίας» στην προοπτική εξόρυξης χρυσού στην περιοχή.

Έκανε λόγο για «αντίθεση που είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες», τονίζοντας πως «πρέπει να σεβαστούμε το αίτημα και τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας που μέσα από την σοφία της γνωρίζει ότι η αναπτυξιακή προοπτική στο τόπο θα έρθει μέσα από μια πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων και όχι μέσα από μια δραστηριότητα που και χαμηλό αναπτυξιακό αποτύπωμα θα έχει αλλά και δυστυχώς μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον», επισημαίνοντας πως «πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού, τόσο διότι σχετίζεται με την ποιότητα ζωής μας, το μέλλον των παιδιών μας αλλά και με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας».

«Η εμπειρία μας είναι αρνητική από την περίπτωση της Χαλκιδικής και εις ότι αφορά τα αιτήματα επενδυτών κατά την διάρκεια της δικής μας θητείας τα αντιμετωπίσαμε με κύριο γνώμονα την ανάγκη οι επενδύσεις να προσανατολιστούν στην ανάπτυξη του τουρισμού σε μία λογική έντασης γνώσεων, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και όχι σε μια δραστηριότητα η οποία δεν θα αποφέρει παρά μονάχα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή».

«Έχουμε δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο όμως που πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση θα το αξιοποιήσουν» πρόσθεσε.