Προϋπόθεση για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας την ύπαρξη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και την αναδιάρθρωσή τους, κατά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους των ΕΑΣ, στο εργοστάσιο ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Ads

 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τη σημασία της αμυντικής βιομηχανίας, που όπως είπε «δεν είναι μια οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία, αλλά συνδέεται με το αξιόμαχο του στρατού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και έκανε λόγο για «σχέδιο απαξίωσής της».
 
Όπως ανέφερε εδώ και χρόνια γίνονταν αναθέσεις κατασκευής οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό παρά το γεγονός πως αυτά θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και «στις παχυλές αμοιβές των golden boys στη διοίκηση των εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας».

«Η ιδιωτικοποίηση των Αμυντικών Συστημάτων θα σημάνει ότι έχουμε έναν ασθενή και θεωρούμε ότι η λύση είναι να τον σκοτώσουμε, όχι να τον ιάσουμε. Και θέλω να σας πω ότι εμείς λέμε ότι θα ακυρώσουμε   κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης ή σαλαμοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών. Όταν εμείς λέμε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε την εκποίηση και καμιά απόλυση εργαζομένου, δεν το κάνουμε επειδή με αυτό τον τρόπο θέλουμε να χαϊδέψουμε αυτιά.
 
Εάν δεν θεωρούσαμε αναγκαία την ύπαρξη    των Αμυντικών Συστημάτων, αλλά και ως μοχλό για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιάρθρωση των ΑΣ, αν δε θεωρούσαμε προϋπόθεση για την ανάπτυξη   τη στήριξη της δημόσιας παρέμβασης σε κρίσιμους τομείς της παραγωγικής βάσης, δε θα εξαγγέλλαμε την ακύρωση αυτών των αποφάσεων. Δεν το λέμε για να χαϊδέψουμε τα αυτιά σας, ούτε για να γίνουμε αρεστοί. Το λέμε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο  παραγωγικής ανασυγκρότησης χωρίς να είναι υπό δημόσιο έλεγχο βασικοί μοχλοί και κλάδοι της παραγωγικής βάσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων προβλέπει:
 

Ads
  • Τη δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο, στον οποίο θα υπαχθούν όλες οι κρατικές εταιρίες του τομέα. Με τον ενιαίο φορέα θα πετύχουμε καλύτερο συντονισμό των εταιριών, ενιαία διαχείριση των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, ενίσχυση της συνεργασίας, αποφυγή επικαλύψεων στις γραμμές παραγωγής, και μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων όλων των εταιριών.
  • Την άμεση εκπόνηση ενιαίας αμυντικής εθνικής στρατηγικής για τον παραγωγικό προσανατολισμό της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας σε συγκεκριμένους τομείς. Και κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα ασφάλειας της χώρας. Η ασφάλεια εφοδιασμού, και η κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων σε έκτακτες συνθήκες.
  • Σκοπεύουμε στη ριζική αναθεώρηση του νόμου για τις προμήθειες αμυντικού υλικού. Μετά την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας του 2009 στο εθνικό δίκαιο, κατά τρόπο όμως που να διασφαλίζονται τα ζωτικά συμφέροντα ασφάλειας της χώρας στο πλαίσιο του άρθρου 386 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Διότι εδώ δεν υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού. Εφόσον πρόκειται για την ενίσχυση των αμυντικών αναγκών των ΕΔ δεν τίθεται με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο που ομνύουν σε αυτό αλλά δεν το τηρούν ή το τηρούν κατά το δοκούν, δεν τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού.
  • Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση των μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των εταιριών προς όφελος της παραγωγικής τους ανασυγκρότησης.
  • Την άμεση χρηματοδότηση των ΕΑΣ προκειμένου να επαναλειτουργήσει, να γίνει παραγωγική, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα διεκδίκησης νέων συμβάσεων. Αλλά φυσικά το κρίσιμο είναι να υλοποιηθούν αυτές που είναι σε εξέλιξη. Κι αυτό απαιτεί κι έναν επανασχεδιασμό και την ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που  εκκρεμούν.
  • Η εκπόνηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης των εταιριών, όλων των εταιριών που βρίσκονται στο πλαίσιο της εθνικής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής. Που δεν περιλαμβάνει μόνο αυτό που σας είπα πιο πριν, ενοποίηση γραμμών παραγωγής και κατάργηση αλληλεπικαλυπτόμενων δραστηριοτήτων, αλλά και   τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την κάλυψη των εγνωσμένων κενών σε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης.
  • Η διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για     σύναψη διακρατικών συμφωνιών για προϊόντα και υπηρεσίες στον αμυντικό τομέα   που θα ενισχύσουν τις προοπτικές βιωσιμότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες , υπάρχουν δυνατότητες συνεργασιών με άλλες χώρες, είτε με κρατικές είτε με ιδιωτικές επιχειρήσεις , μέσω διακρατικών συμφωνιών, που δεν έχουν αξιοποιηθεί, διότι, επαναλαμβάνω, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεθοδευμένο σχέδιο απαξίωσης της αμυντικής βιομηχανίας. 
  • Τέλος, πιστεύουμε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία, και προφανώς και τα ΕΑΣ, πρέπει να αναπτύξουν ολόπλευρα πρωτοβουλίες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας προπαντός. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι πρέπει να υπαχθούν όλα τα ερευνητικά κέντρα των ΕΔ σε ενιαίο εθνικό φορέα που θα δικτυώνεται με την αμυντική βιομηχανία, με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού, και με τις παραγωγικές και επιτελικές σχολές των ΕΔ.

 
Κατά την ομιλία του τόνισε πως πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση της εταιρείας για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι έξι μήνες όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων, και παράλληλα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα.
 
Αναφερόμενος στην συμπλήρωση 39 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «σήμερα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε ούτε να είμαστε χαρούμενοι, διότι διαπιστώνουμε ότι μετά από 39 χρόνια αγώνων και αδικαίωτων προσδοκιών του ελληνικού λαού είμαστε μπροστά σε μια ανάπηρη δημοκρατία». «Μετά από 3 χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής, βάναυσης πολιτικής του μνημονίου που υποτίθεται ότι είναι για τη σωτηρία της χώρας είναι πια κοινή διαπίστωση ότι δεν μπορούν  να συμβαδίζουν τα μνημόνια της βαρβαρότητας με τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την πρόοδο, την ανάπτυξη, αλλά και με την όποια  προσδοκία για έξοδο από την κρίση», δήλωσε.

«Μετά την εξέλιξη στην ΕΡΤ διατυπώσαμε σε όλους τους τόνους ότι έναν και μοναδικό στόχο έχουμε, να σταματήσουμε την καταστροφή, έναν και μοναδικό στόχο έχουμε, να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση της καταστροφής. Θα είναι ένας αγώνας ανένδοτος, αγώνας που δεν βρίσκει καλοκαίρια και διακοπές, διότι κάθε μέρα που περνά είναι επώδυνη για τον λαό μας,   κάθε μέρα που περνά μπήγει το μαχαίρι πιο βαθιά μες στην πληγή,   και κάνει το έργο που σύντομα θα αναλάβουμε ακόμα πιο δύσκολο».  

«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει πολύ σύντομα να πάρει γενναίες και θαρραλέες αποφάσεις. Ή θα αρνηθούμε την πορεία προς την καταστροφή γιατί είναι εγκληματική αυτή η δόση και συνταγή του φαρμάκου που μας κάνει χειρότερα και άρα θα μπορέσουμε να ξαναστηθούμε σιγά σιγά με δυσκολίες στα πόδια μας ή θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε και να οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια κάθε μήνα που περνά, κάθε μήνα και στιγμή που περνά σε χειρότερες καταστάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε:
 
«Θέλω να απευθυνθώ με απόλυτη ειλικρίνεια σε όλους σας. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος που θα βαδίσουμε, αλλά θα είναι ένας  δρόμος που θα έχει προοπτική, θα έχει αξιοπρέπεια για όλους μας, δεν θα συνεχίζουμε να σερνόμαστε στο έδαφος, αναξιοπρεπείς, και να τρώμε μια σφαλιάρα μετά την άλλη. Και σας ζητώ όπως, με ωριμότητα και υπομονή κρατάτε τις  θέσεις εργασίας, τις δουλειές σας εδώ παρά το ότι δεν πληρώνεστε για 6 μήνες, με την ίδια υπομονή, ωριμότητα και αυταπάρνηση να συνεχίσετε τον αγώνα. Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί πολύ σύντομα.

Διότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο ελπίδας και προοπτικής από το σχέδιο της ανασυγκρότησης, από το σχέδιο της κατάργησης του μνημονίου και της εξάντλησης της εγκληματικής επιλογής της λιτότητας σε μια χώρα που έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από το σχέδιο της δημοκρατικής διεξόδου, που είναι αναγκαία παρά ποτέ και με αυτά θέλω να κλείσω. 39 χρόνια μετά η δημοκρατία, στον τόπο που γεννήθηκε δοκιμάζεται. Αλλά εδώ είναι η ευθύνη όλων μας. Το ίδιο το Σύνταγμα, με το ακροτελεύτιο άρθρο του, λέει ότι η πιστή τήρηση και η εφαρμογή του εναπόκειται στους ίδιους τους πολίτες. Στον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Ας δώσουμε λοιπόν μια υπόσχεση , να είναι το τελευταίο καλοκαίρι που περνούμε κάτω από τον μνημονιακό, τροΐκανό  ζυγό. Ας δώσουμε μια υπόσχεση, την επόμενη φορά που θα έρθω εδώ θα συζητάμε μαζί για λύσεις και για την παραγωγική ανασυγκρότηση».