Η συνθήκη του Δουβλίνου «είναι ξεπερασμένη από τη ζωή» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

Ads

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην βρίσκονται σε αυτή την άδικη θέση οι χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και η Γερμανία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση με μια «ολιστική προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των συνόρων, τις εσωτερικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ατόμων που φθάνουν στην ΕΕ, τις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες, αλλά και τις ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετακίνηση» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά θέλουν να μεταβούν στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία. Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η κ. Μέρκελ – γράφουν οι FT – υπόκειται σε έντονη πίεση από τους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της στη Βαυαρία για να πείσει τις κυβερνήσεις άλλων χωρών μελών να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής αιτούντων άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές απειλούν μάλιστα να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν επιτευχθεί μια τέτοια λύση ως το τέλος αυτού του μήνα.

Ads

«Δεν είναι σημαντικό αν υπάρξουν κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει να δώσει ένα μήνυμα στους λαθρεμπόρους ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τους Financial Times , «o κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50 – 100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Για μας δεν είναι το πρόβλημα», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε πάντως σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί θετικά η κατάσταση των οικογενειών μεταναστών που έχουν διαχωριστεί, με αποτέλεσμα ορισμένα μέλη της οικογένειας να έχουν παραμείνει στην ελληνική επικράτεια, ενώ άλλα έχουν βρεθεί σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν 2.500 άτομα από τέτοιες διαιρεμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι το δίλημμα αυτό που έχουμε μπροστά είναι πιο σοβαρό από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά είναι τι Ευρώπη θέλουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα», επειδή ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. «Αλλά υπάρχει η συζήτηση λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία».

«Νομίζω ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι ένα ζήτημα που θα τελειώσει μετά από μια πιθανή λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά», τόνισε αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα. «Το μεταναστευτικό θέμα είναι εδώ για να μείνει, για να μείνει για πολύ καιρό» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ