Η τελευταία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα είχε γίνει το 2016. Το κλίμα, μετά το θρίλερ του Grexit και των σεναρίων της «αριστερής παρένθεσης», παρέπεμπε τουλάχιστον σε παγετό. Το προτελευταίο ραντεβού είχε γίνει στα τέλη του 2014 – όταν η «πρώτη φορά αριστερά» ερχόταν με φόρα κι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει και είχε δει τον Γιάννη Στουρνάρα στην Βουλή. Τότε τον συνόδευε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ads

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε ο ίδιος στην Τράπεζα της Ελλάδος και είχε μαζί του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Αλέξη Χαρίτση, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Μιχάλη Καλογήρου. Aπό την άλλη πλευρά του τραπεζιού μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα κάθισαν 15 στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και η συζήτηση κράτησε τρεις ώρες.

Η σημειολογία και τα πρόσωπα φτιάχνουν από μόνα τους τις διαφορές ανάμεσα στο τότε και στο τώρα – όπως και το «καλό κλίμα» που διαπίστωσαν κύκλοι της κεντρικής τράπεζας και τα «χαμόγελα» που είδαν στον δεύτερο όροφο της οδού Πανεπιστημίου στελέχη της ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκονται πια στην ίδια πλευρά του δρόμου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, φρόντισε να κρατήσει λεπτές ισορροπίες όταν μετά το τέλος της συνάντησης ρωτήθηκε εάν υπήρξε «σύμπτωση απόψεων»: «Υπάρχει», είπε, «ανταλλαγή απόψεων. Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα».

Ads

Σημαίνουν όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεί την πολιτική όχθη και πως ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να παίξει μέχρι τέλους θεσμικά το στοίχημα της νέας διακυβέρνησης. Κατά τους συνοδοιπόρους του 2014 πρόκειται για την «συστημική μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τους συνομιλητές του χθεσινού τραπεζιού πρόκειται για την αυτονόητη – έως και νομοτελειακή – μετάβαση ενός κόμματος εξουσίας στην realpolitik.

Επί της ουσίας της συζήτησης αμφότερες οι πλευρές τήρησαν τους κανόνες του savoir faire. Διαρροές δεν υπήρξαν, πέραν του ότι η ενημέρωση για όλα τα ζητήματα της οικονομίας, του ιδιωτικού χρέους και των τραπεζών ήταν πλήρης, ενδελεχής και εξαιρετική. Όπως υπήρξε και, εκατέρωθεν, η διαπίστωση πως άπαντες προσήλθαν στην συνάντηση «διαβασμένοι».

O ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, με την δήλωσή του μετά την συνάντηση έδειξε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος – ένα ζήτημα, το οποίο μπαίνει πολύ ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα μετά και το ναρκοπέδιο που άνοιξε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τους servicers.

Οι δε πληροφορίες λένε πως στην τελική διαμόρφωση της πρότασης αυτής η χθεσινή ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδας θα αποδειχθεί χρήσιμη. Κυρίως όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το βασικό μήνυμα που ήθελε να στείλει – το μήνυμα προς τις τράπεζες: Είπε πως στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες αποτελεί «μη ανεκτή συνθήκη» η υπερβολική κερδοφορία των τραπεζών όπως και η μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Και, πρωτίστως, προειδοποίησε ότι, υπό τις ίδιες συνθήκες, «είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών σε μετόχους των τραπεζών».

Κατά τα λοιπά, οι πληροφορίες λένε πως η συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος θα παρουσιαστεί εντός της επόμενης εβδομάδας, το σκέλος που θα αφορά τους πλειστηριασμούς θα δίνει βάρος στην προστασία της πρώτης κατοικίας και θα προβλέπει ένα «εύλογο κέρδος» για τους servicers της τάξης του 10% με 15%, ενώ η επόμενη θεσμική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι να επιδιώξει συνάντηση και με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.