«Η εθνική στρατηγική για την Διοικητική Μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019», υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η αποκομματικοποίηση της Δήμοσιας Διοίκησης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ομιλία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα τριετές σχέδιο για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αποκομματικοποιημένη, αποτελεσματική και λειτουργική για τους πολίτες. Η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται ένα Δημόσιο ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό, ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού.

Όπως τόνισε «απώτερος στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία». «Η Διοικητική Μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ως σήμερα», ανέφερε.

Ads

«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι» του, πάνω στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες […] το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις».

Ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε ως θετικά βήματα, παρά την αποσπασματικότητά τους, όπως είπε, την ίδρυση του ΑΣΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των ΚΕΠ και την καθιέρωση της Διαύγειας. «Κυρίαρχος άξονας της στρατηγικής μας είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη».

«Από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στον Δημόσιο Τομέα. Εξετάζουμε σοβαρά την θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Γεροβασίλη: Η δική μας πολιτική για το Δημόσιο αντιμάχεται την πελατειακή λογική

Πρώτη τον λόγο στην εκδήλωση, πήρε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη που τόνισε ότι η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε πελατειακή λογική και σήμερα δίνουμε απαντήσεις στο πώς βλέπουμε και τι κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης, ωστε να μην είναι η Δημόσια Διοίκηση ένα αδιαφανές πλέγμα μηχανισμών γραφειοκρατίας, για να εξυπηρετoύνται διαχρονικά οι λίγοι. Η υπουργός συμπλήρωσε: «Αντίθετα, να είναι μια αποδοτική, φιλική, εύρυθμη, σύγχρονη, παραγωγική και αμερόληπτη δημόσια δομή, με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στις ανάγκες των πολλών και στο δημόσιο συμφέρον».

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοποιούν την ανοδική μας τροχιά, η διοικητική ανασυγκρότηση έρχεται να θεραπεύσει διαχρονικές παθογένειες, συμμετέχοντας δυναμικά στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «πιστεύοντας βαθιά πως καίριας σημασίας για την επιτυχία του όποιου εθνικού σχεδιασμού για τη Δημόσια Διοίκηση αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της, θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε με ανοιχτές κι αντικειμενικές διαδικασίες μια δέσμη δράσεων που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του δημοσίου τομέα, όπως η Κινητικότητα, η Αξιολόγηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και η Επιλογή Προϊσταμένων, τα Περιγράμματα Θέσεων, η Στοχοθεσία επισήμανε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπογραμμίζοντας, χαρακτηριστικά, επενδύουμε στην προώθηση του κατάλληλου υπαλλήλου στην κατάλληλη θέση.

Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι «η νέα αυτή πραγματικότητα στη λειτουργία του Δημοσίου το 2020 θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων κράτους-πολιτών, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα συλλογικό, κοινωνικό αποτύπωμα για τον δημόσιο υπάλληλο, με έμφαση στην αποδοτικότητα, την εξυπηρετικότητα, την ευγένεια, την ισονομία και την προστασία της αξιοπρέπειας του συναλλασσόμενου».

«Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, δεν φιλοδοξεί να είναι ακόμη μία ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, ούτε μια μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση», είπε στην ομιλία της η κ. Γεροβασίλη επισημαίνοντας ότι «έχουμε ακούσει όλοι μας πολλές φορές και έχουμε εθιστεί αντανακλαστικά στην αμφιβολία, όταν η πολιτική ηγεσία διακηρύττει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και υπογραμμίζοντας ότι είναι μία από τις πολύ άσχημες παρακαταθήκες που μας άφησε το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια».

«Το ίδιο πολιτικό σύστημα που μας κληροδότησε ανελαστικές δεσμεύσεις κι ασφυκτική επιτροπεία, προσδοκώντας να μην τα καταφέρουμε με τις αξιολογήσεις και να είμαστε μια μικρή, αριστερή παρένθεση στη σύγχρονη πολιτική ζωή. Προσδοκώντας στο να χάσουμε τα κοινωνικά μας ερείσματα, προπαγανδίζοντας πως είμαστε όλοι ίδιοι. Όπως διαψεύσθηκαν στο σχεδιασμό τους περί αριστερής παρένθεσης -και η εποχή των μνημονίων τελειώνει οριστικά απ’ τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησής μας- έτσι θα διαψευσθούν και στο ότι είμαστε όλοι ίδιοι, τόνισε η κ. Γεροβασίλη.