Για «προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και απάτης» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε μία προς μία στις απάτες της κυβέρνησης, που όπως είπε, που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2020.

«Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο, απάτη οι επιθέσεις σας για τα πλεονάσματα. Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας.    Απάτη η  δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Απάτη το δήθεν δημοσιονομικό κενό που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Απάτη τερατώδης η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία επιβαρύνετε αντί να ελαφρύνετε, ενώ καταργείτε την 13η σύνταξη. Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Αυτό δεν είναι μέρισμα αλλά φάντασμα».

«Απάτη μέγιστη και τρισάθλια επίσης, η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:  «Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε.  Απάτη των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας. Και τέλος χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας,  περί νόμου και τάξη».

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι δεν πιστεύει στο νόμο και ανέφερε διευκρινιστικά:

«Αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε. Αλλά ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε. Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».

«Η επίδειξη αστυνομικής βίας αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό, να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας αναφέροντας με νόημα:«Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Όταν καταργείτε κάθε είδους ασφάλειας στην εργασία».

«Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί. Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση. Και ελπίζω τουλάχιστον σήμερα να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα».

«Τι παρέλαβε και τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια σύντομη αναφορά στο τι παρέλαβε και στο τι παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «είναι η μέρα με τη νύχτα».

«Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής μου, αυτός του 2019, σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής  προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια. Αυτός ήταν όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο “καρπός της θυσιών του ελληνικού λαού και της σκληρής προσπάθειας κατά την τριετία 2015-2018 ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να ανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και να τεθούν οι βάσεις ενός νέου ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης όπου τα οφέλη θα μοιράζονται δίκαια» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:

«Ο προϋπολογισμός αυτός καταργούσε την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις και θέσπιζε επεκτατικά μέτρα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. Μέτρα, που προστάτευαν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ενίσχυαν το διαθέσιμο εισόδημα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, και ταυτόχρονα υποστήριζαν την οικονομική δραστηριότητα. Μέτρα όπως: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, οι προσλήψεις στην παιδεία και στη υγεία.

Ο Προϋπολογισμός αυτός συμπληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους από νέα δέσμη μέτρων της τάξης του 0.6% του ΑΕΠ, με την ίδια ισόρροπη  στόχευση μεταξύ κοινωνικής προστασίας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μεταξύ άλλων η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια και η παροχή της 13ης σύνταξης. Συνολικά μετά το τέλος των προγραμμάτων, από τον Σεπτέμβρη του 2018 και μέχρι τον Μάιο του 2019 νομοθετήσαμε μέτρα κόστους περίπου 2.2 δις ευρώ, ενώ διανεμήθηκε και κοινωνικό μέρισμα 800 εκ. Δηλαδή αθροιστικά 3 δις. 3 δις ευρώ και λέγατε ψίχουλα, παροχές και 4ο μνημόνιο».