O κύβος ερρίφθη, τα χαρτιά είναι πλέον ανοιχτά πάνω στο τραπέζι, και το δίλημμα περνά αποκλειστικά στους πιστωτές. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει τη ρήξη αλλά δεν σκοπεύει και να αυτοχειριαστεί μαζί με τους συνταξιούχους όλης της χώρας, και η Ευρώπη των Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ καλείται τώρα να πάρει εκείνη της αποφάσεις.

Ads

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν εκείνος που ανέλαβε να στείλει το μήνυμα προς το ΔΝΤ: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα λεφτά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο Reuters, ερωτώμενος για την αποπληρωμή της δόσης των 1,6 δις. Και κατέστησε σαφές ότι τα λεφτά δεν θα υπάρξουν ούτε στο τέλος του μήνα, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με τους δανειστές: «Δεν έχουμε χρηματοδότηση», είπε. «Δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές και δεν έχουμε λάβει καμία πληρωμή από το καλοκαίρι του 2014. Οπότε, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε, από την πλευρά του, να στείλει το πολιτικό μήνυμα στο Βερολίνο και στην γερμανική κοινή γνώμη. Με το άρθρο του στην Tagesspiegel επέλεξε να διαχωρίσει τη στάση του ΔΝΤ και της Γερμανίας με οξείες αιχμές για την «ιδεοληπτική χρήση της στατιστικής» από το Ταμείο, εξήγησε γιατί «οι γερμανοί δεν πληρώνουν τους Ελληνες» και γιατί ο ίδιος δεν πρόκειται να μειώσει τις συντάξεις, και διαμήνυσε ότι η ρήξη δεν αποτελεί δική του επιλογή.

«Ο Ντισραέλι», έγραψε, «έλεγε ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική. Ας μην επιτρέψουμε μια ιδεοληπτική χρήση των δεικτών να καταστρέψει την ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων. Είναι καθήκον όλων μας».

Ads

Κατόπιν αυτών, και με δεδομένο ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει λάβει ήδη περίπου… εθιμοτυπικό χαρακτήρα, το «κλειδί» που θα κρίνει εάν θα επικρατήσει η πολιτική ή η στατιστική βρίσκεται ξανά στα χέρια του διαύλου Μέρκελ – Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε χθες τηλέφωνο …στο κινητό τον Αλέξη Τσίπρα κι έδωσε μαζί του ραντεβού νέας επικοινωνίας, προς διεξοδική συζήτηση, για αύριο, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επιστρέψει από τη Ρωσία. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έτοιμο να προτείνει νέο συμβιβαστικό σχέδιο που θα καλύπτει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό. Η βάση του σχεδίου είναι η αύξηση των περικοπών στις εξοπλιστικές δαπάνες κοντά στα 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα ζητηθούν από την Αθήνα κάποιες ισχυρές συμβολικές κινήσεις, όπως η μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων και η απελευθέρωση συγκεκριμένων αγορών – κινήσεις οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά.

Εάν δεν υπάρξουν νέες ανατροπές και εάν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει διασφαλίσει ότι αυτή τη φορά το ΔΝΤ δεν θα τορπιλίσει ξανά τη λύση, το πιθανότερο σενάριο διεξόδου παραμένει μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος για τέσσερις ή έξι μήνες προκειμένου να δοθεί χρόνος ανασύνταξης και λήψης των μεγάλων αποφάσεων για το σύνολο του ασφαλιστικού και για το χρέος.

Δεν είναι το ιδανικό σενάριο, αφού στην πράξη θα παρατείνει το καθεστώς της ελεγχόμενης ασφυξίας για την Αθήνα και, μαζί, τον πολιτικό εγκλωβισμό της κυβέρνησης. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, ωστόσο, και με όλα τα περίστροφα οπλισμένα, ιδανικές λύσεις δεν φαίνονται να υπάρχουν πια ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη…