Τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής από τους Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, περιγράφει σε δημοσίευμά του το Reuters. Ενδεικτικό του σκληρού πόκερ που παίχτηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου, είναι το γεγονός ότι στη διαμάχη Τσίπρα – Μέρκελ για την έδρα του ενιαίου Ταμείου ύψους 50 δις ευρώ, εκείνος γύρισε και είπε στην ηγέτιδα της Γερμανίας ότι αν κάνει αυτά που του λέει «καλύτερα να κλείσει εισιτήριο για άλλη χώρα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα λίγο πριν τις 6 το πριν ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε ένα βήμα πριν τη ρήξη.

Ads

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης, με το αποκορύφωμα της ένταση να σημειώνεται όταν τα ξημερώματα στην τελευταία συνάντηση που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, υπό την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ και του Ντόναλντ Τουσκ εκείνη επέμεινε στο να αποτελεί έδρα του ενιαίου Ταμείου Επενδύσεων το fund του Λουξεμβούργου, με το οποίο υπενθυμίζεται ότι διατηρεί «στενές σχέσεις» ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο σημείο αυτό ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε ένα βήμα πριν από τη ρήξη. Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ανοιχτά στην Μέρκελ ότι ήθελε να ταπεινώσει αυτόν και την κυβέρνηση και όχι να βρεθεί λύση. «Αν πω ναι και δεχθώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα είναι καλύτερο να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φύγω για άλλη χώρα. Να μην επιστρέψω στην Ελλάδα αφού ο κόσμος θα με θεωρήσει προδότη. Όλοι θα πουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα. Εγώ αυτό δεν το κάνω», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Τελικά η γερμανική πλευρά έκανε πίσω όπως αναφέρει το Reutersκαι καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Υπήρχε μεγάλη ανακούφιση γιατί στις 6 το πρωί, φτάσαμε πολύ κοντά στο χειρότερο σενάριο», ανέφερε επίσημη πηγή στο πρακτορείο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ο Ντόναλντ Τουσκ είναι αυτός που φέρεται να «απείλησε» τους Τσιπρα και Μέρκελ ότι θα τους κλειδώσει στην αίθουσα μέχρι να βρουν λύση. Το Reuters βέβαια εκτιμά ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ίσως να αστειεύτηκε πως θα τους κλείδωνε στην αίθουσα, αν και δεν είχε το κλειδί».

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, το αδιέξοδο ήρθη με παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, η οποία πρότεινε το τελικό σχήμα του ταμείου όπως τελικά συμφωνήθηκε (κατά το ήμισυ για επενδύσεις και τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση).

Ξεχωριστές αναφορές, οι οποίες δημοσιεύονται κυρίως στον ιταλικό Τύπο (μεταξύ άλλων, στην Corriere και στην Stampa) φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι σε κάποιο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας αγανάκτησε τόσο με την επιμονή των άλλων ηγετών, που βγήκε κυριολεκτικά από τα ρούχα του. Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες διαρροές έβγαλε το σακάκι του και τους το έδειξε λέγοντας: «Μήπως θέλετε κι αυτό;».